Tweede hypermoderne garage voor rollend materieel bij MPET

Nieuws, Scheepvaart
Michiel Leen

Antwerp Terminal Services (ATS) is een dochteronderneming van PSA Antwerp en MPET, en staat onder meer in voor de technische dienstverlening aan beide firma’s. ATS opende maandag de deuren van een tweede nieuwe garage. Die werd gebouwd aan de Oostzijde van het Deurganckdok, aan Kaai 1718, om het rollend materieel van dit deel van de MPET-terminal te onderhouden.

De garage imponeert door haar afmetingen. Met een hoogte van 26m en een lengte van 61m biedt de werkplaats ruimte voor gelijktijdig onderhoud van zes straddle carriers (rijdende containerkranen). De totale investering bedraagt zo’n 5,2 miljoen euro. De garage werd op acht maanden tijd gebouwd en het project werd volledig inhouse gecoördineerd.

‘Broertje’

Eind 2018 werd op de westzijde van MPET, aan Kaai 1742, al een eerste garage ‘rollend materieel’ geopend die ruimte biedt voor gelijktijdig onderhoud van 24 straddle carriers. Net als deze, beschikt de ‘kleinere broer’ aan de oostzijde over state-of-the-artuitrusting, zoals een gesofisticeerd verdeelsysteem voor olie, koelwater, perslucht en vet, en een stikstofgenerator om banden op te blazen. De nieuwe garage beschikt eveneens over een rolbrug en twee magazijnliften voor optimaal gebruik van de beschikbare ruimte. 

Groene accenten

Ook het milieu krijgt aandacht. Zo wordt ook hier groene elektriciteit afgenomen van een windmolenpark aan de Belgische kust, werd een eigen milieupark ingericht om afvalmaterialen te sorteren en recycleren, en wordt stelselmatig overgeschakeld op vork- en schaarliften met elektrische in plaats van dieselmotoren. Daarnaast beschikt deze garage eveneens over een eigen waterzuiveringsinstallatie. Daar zal regenwater gerecupereerd worden om de straddle carriers af te stomen in de wasstraat.

Collega’s gezocht

ATS stelt zo’n 370 personeelsleden tewerk waarvan een twintigtal in deze garage aan de oostzijde van MPET aan de slag zullen gaan. Voor de afdelingen ‘rollend materieel’ en ‘kraandienst’ is ATS nog op zoek naar een tiental nieuwe collega’s, zowel mekaniekers, hulpmekaniekers als storingstechniekers. 

Michiel Leen