Oostende groeit met 14% naar hoogste overslag in vijf jaar

Nieuws, Scheepvaart
Jean-Louis Vandevoorde

De maritieme overslag in Oostende kwam in 2018 uit op 1,56 miljoen ton. Weinig in vergelijking met de cijfers die de andere Vlaamse zeehavens halen, maar goed voor een stijging van 13,7% én het beste resultaat sinds de rorotrafiek in 2013 volledig opdroogde door het wegvallen van Trans Europa Ferries.

Vooral chemicaliën, zand en grind deden het goed. De hoogconjunctuur in de bouwsector hielp de haven van de Ensorstad een stevig handje. Naar dit jaar toe wil de haven van Oostende, die zich omturnt tot nv van publiek recht, in de achterhaven inzetten op de uitbouw van bulk en project cargo.

Offshore

De offshore bedrijvigheid zat met de bouw van het windmolenpark van Rentel vorig jaar in de lift. Voor dit jaar is er in die sector in Oostende de installatie van het windpark van Northwester II, en volgend jaar is dat van Seamade aan de beurt. Bij de aanleg van Northwester II komt de REBO-terminal in de voorhaven wel minder aan de bak.

De vijf al actieve windmolenparken in het Belgisch deel van de Noordzee – samen goed voor 274 turbines – zorgen intussen al voor heel wat werk qua beheer en onderhoud (‘operations & maintenance’ of O&M in het vakjargon). Dat vertaalde zich in 4.568 invaarten door ‘crew transfer vessels’ (CTV) en 96 aanlopen door ‘service operation vessels’ (SOV).

Oostende investeerde voor die trafieken in meer ligplaatsen.

Cruises

Oostende ontving vorig jaar 19 cruiseschepen, waaronder de gloednieuwe ‘Le Lapérouse’ en zijn zusterschip ‘Le Champlain’. Zij brachten samen ruim 7.200 passagiers naar de Ensorstad. Oostende mikt in die sector op kleinere cruiseschepen uit het hogere marktsegment.

Investeringen

Verdere investeringen blijven nodig om het huidige, gunstige klimaat te behouden, onderstreept het havenbestuur. Op het programma voor 2019 staan projecten zoals de verbreding van de havengeul, de heraanleg van de Halve Maandijk en de renovatie van kaaimuren. De totale investering bedraagt meer dan 30 miljoen euro.

MHI Vestas van zijn kant opende zopas een nieuwe vleugel van zijn uitvalsbasis in Oostende. De Deense fabrikant van windturbines overschreed de kaap van de honderd werknemers en is nu de grootste werkgever in de offshore sector in de kusthaven.

Jean-Louis Vandevoorde