MSC trekt ongezien bedrag uit voor scrubbers

Nieuws, Scheepvaart
Jean-Louis Vandevoorde

De tweede grootste containercarrier ter wereld is als het op scrubbers aankomt, niet aan zijn proefstuk toe. Maar met de pas afgesloten financieringsovereenkomst zet MSC zijn positie als scrubberkampioen onder de grote lijnvaartoperatoren nog wat meer in de verf.

De Zwitserse rederij sprak met een consortium van vijf banken onder leiding van BNP Paribas, af dat ze 439 miljoen dollar ter beschikking stelt om 86 schepen uit de MSC-vloot met scrubbers uit te rusten.

Dat maakte juridisch adviseur Watson Farley & Williams (WFW) bekend. Die sleutelde voor rekening van de Franse grootbank mee aan de overeenkomst. WFW spreekt van een mijlpaal.

De lening maakt het voorwerp uit van een kredietgarantie door het Chinese exportagentschap Sinosure. De scrubbers zullen dan ook op Chinese werven ingebouwd worden.

Debat

Met scrubbers kan je verder op zware olie varen maar de zwavelemissies blijven onder de 0,5%. Dat is de norm die vanaf 1 januari volgend jaar van kracht wordt. Scrubbers zijn voer voor debat binnen de scheepvaartsector.

Vanuit financieel oogpunt is de hamvraag hoeveel duurder laagzwavelige scheepsbrandstoffen zullen zijn ten opzichte van die zware olie.

Jean-Louis Vandevoorde