MSC schiet in actie na ladingverlies van ‘MSC Zoe’ (+ foto’s)

Nieuws, Scheepvaart
Stefan Verberckmoes

Het 19.224 teu grote containerschip was op weg van de Portugese haven Sines naar Bremerhaven toen het ten noorden van het Duitse eiland Borkum in zwaar weer terechtkwam. Een paar honderd containers zijn in zee gevallen.

De containerreus vaart in de AE10/Silk Service van het 2M Vessel Sharing Agreement van Maersk en MSC tussen het Verre Oosten en Noord-Europa. Het schip had voornamelijk lading aan boord uit China, Zuid-Korea, Singapore en Maleisië voor Bremerhaven en Gdansk.

Onder begeleiding van het reddingsschip ‘Neuwerk’ is de megamax vandaag iets na middernacht in Bremerhaven aangekomen. Bij het afmeren zijn er geen containers meer overboord gevallen. Er wordt nu een onderzoek gestart hoe het komt dat zoveel lading overboord is geslagen.

Stranden

Gisteren spoelden al enkele tientallen containers aan op de stranden van Terschelling en Vlieland. Deze containers bevatten onder andere elektronica en IKEA-meubels. Het Duitse Havariekommando spotte al zeven containers die in Duitse wateren dreven en hervatte vandaag bij het ochtendgloren de zoektocht naar driftende containers. Een container zou het gevaarlijke product peroxide bevatten.

In een reactie heeft MSC gezegd dat het de zaak zeer ernstig neemt. De rederij zette al een bergingsmaatschappij aan het werk die schepen met een sonar inzet om overboord gevallen containers te zoeken. MSC wil nauw samenwerken met de lokale authoriteiten om de verloren containers op te ruimen.

Stefan Verberckmoes