De Wever maakt werk van meer controle op havenarbeid in strijd drugs

Nieuws, Scheepvaart
Michiel Leen

Nu weer maar eens anderhalf ton cocaïne onderweg naar Antwerpen werd onderschept, laat Antwerps burgemeester Bart De Wever verstaan dat hij werk wil maken van een verregaandere controle op de havenarbeid. Voor de camera’s van ATV doet hij zijn voornemen uit de doeken. “Meer ogen op bepaalde taken zetten, camerabewaking inzetten en containers met nieuwe technologie bewaken, waardoor je bijvoorbeeld precies weet wanneer een container geopend wordt en wat er daarbinnen gebeurt”, legt De Wever uit. “Zo bescherm je mensen tegen zichzelf.”

“Geen verwijt aan havenarbeiders”

Tegelijkertijd benadrukt De Wever dat hij de havenarbeiders niets wil verwijten. “Integendeel: deze strijd moeten we samen voeren. We zullen ook met de werknemersorganisaties moeten samenzitten.” De Wever wil ‘relingen’ inbouwen in de organisatie van de havenarbeid die ervoor moeten zorgen dat medewerkers niet verstrikt raken in de georganiseerde drugscriminaliteit of bezwijken voor de verleidingen. 

Federale bevoegdheid

Een en ander maakt deel uit van het Stroomplan, het alomvattende plan van aanpak voor de drugshandel in Antwerpen. De concrete bevoegdheden om de extra controle ook effectief mogelijk te maken, liggen volgens het kabinet van burgemeester De Wever evenwel op het federale niveau, als gedeelde bevoegdheid van de excellenties De Croo (Financiën, Fraudebestrijding), De Backer (Digitale Agenda, Sociale Fraude) en De Crem (Binnenlandse zaken en Veiligheid).

Bij de vakbonden en de Antwerpse havenkoepel Cepa kregen we vandaag nog geen reactie op De Wevers plannen. 

Michiel Leen