CLdN verbreekt eenzijdig contract voor nieuwbouw

Nieuws, Scheepvaart
Stefan Verberckmoes

CLdN bestelde op 14 maart 2016 twee roroschepen voor het vervoer van trailers, wagens en containers bij Uljanik. Die hadden eind vorig jaar al in de vaart moeten zijn. De Kroatische werf kampt met financiële problemen en kende veel stakingen van werknemers voor uitbetaling van achterstallig loon. De bouw van de roroschepen liep daarom grote vertraging op.

De werfdirectie heeft bevestigd dat CLdN ro-ro op 27 januari het contract voor de bouw van het eerste schip (werfnummer 531) eenzijdig heeft opgezegd omdat Uljanik de afspraken voor de levering van de nieuwbouw niet kon naleven. Het contract voor het tweede schip (werfnummer 532) blijft voorlopig wel nog geldig.

De opzegging komt niet geheel onverwacht. CLdN ro-ro heeft bij Uljanik ook nooit de opties voor twee keer twee bijkomende schepen gelicht en trok met de bestelling van vergelijkbare roroschepen naar de Zuid-Koreaanse scheepswerf Hyundai Mipo Dockyard, die vorige maand al de ‘Laureline’ als eerste schip uit een reeks van vier heeft opgeleverd.

Stefan Verberckmoes