Antwerpse Avantida ambieert evenveel reUse containers in VS als hier

Nieuws, Scheepvaart
Sven Goyvaerts

Klanten in de VS en Canada van rederij Maersk kunnen nu containers hergebruiken via het platform van Avantida. Het Antwerpse Avantida zet zo de eerste stappen in Noord-Amerika. CEO Luc De Clerck: “We hebben hier toch wel meer dan een jaar aan gewerkt. Uiteindelijk is Maersk als eerste naar voor gekomen, maar de volgende maanden staan nog andere rederijen klaar om van start te gaan.”

reUse

Avantida is in Europa al langer bekend voor een dienst als reUse. Mits een aanvraag via Avantida kan een transporteur een volle container lossen om die daarna meteen mee te nemen voor een andere lading. Op het Amerikaanse vasteland wordt dit gegeven ‘street turning’ genoemd.

De aanvraag voor zo’n hergebruik gebeurt vaak nog rechtstreeks bij de rederij, maar die behandeling verloopt moeizaam. Avantida komt hierin tussenbeide met een geautomatiseerd proces dat garant staat voor respons binnen enkele minuten.

Tweeduizend transacties

In Europa behandelt Avantida ongeveer tweeduizend transacties per dag. De ambitie is om dat getal te evenaren over de plas. De Clerck: “We denken dat we in de Verenigde Staten minimaal hetzelfde volume als in Europa moeten kunnen halen. Of we dat op een jaar kunnen bereiken, dat zullen we nog zien.”

Recent nam E2Open INTTRA over, het moederbedrijf van Avantida. Toch is het niet daarom dat deze lancering in Amerika tot stand is gekomen. “Wij hebben vanuit INTTRA altijd ons ding mogen doen,” zegt De Clerck. “Het feit dat INTTRA door E2Open is overgenomen, heeft eigenlijk geen invloed gehad op deze ontwikkeling.”

Team in Mexico

De ondersteuning voor de Amerikaanse klanten van Avantida gebeurt vanuit Tijuana, de Mexicaanse grensstad. “Daar kent men zowel Engels als Spaans,” aldus De Clerck. “Daarom hebben we voor Tijuana gekozen en niet voor San Diego bijvoorbeeld. Vanuit Tijuana bedienen we zowel Mexico, de Verenigde Staten als Canada. Als wij later richting Brazilië gaan, wat pas voor na dit jaar gepland is, dan gaan we dat ook vanuit Tijuana proberen te doen. We hebben daar vrij snel kunnen opschalen naar acht man.”

Mooie vooruitzichten dus voor de Antwerpse onderneming. 

Sven Goyvaerts