Jan De Nul verdient baggerwerken havengeul terug via tol

Nieuws, Scheepvaart
Koen Heinen

Het contract voor de verdiepingswerken werd zopas ondertekend in Guayaquil. Het omvat de werken om het bestaande toegangskanaal te verdiepen over een afstand van 95 kilometer, het onderhoud en de exploitatie van het kanaal gedurende 25 jaar.

Het kanaal wordt verdiept tot 12,5 meter en de Guayasrivier tot 7,5 meter. De werken aan het kanaal zullen minder dan een jaar duren. De rivier verdiepen neemt drie jaar in beslag. Dankzij de verdiepingswerken kan de haven van Guayaquil concurreren met de modernste Latijns-Amerikaanse terminals in de buurlanden.

Bij de baggerwerken wordt in totaal 25 miljoen m³ materiaal verwijderd. Jan De Nul zet voor de werken drie middelgrote sleephopperzuigers en een grote cutterzuiger in.

Tolheffing

Het baggerbedrijf financiert de kosten voor de werken zelf en zal die via tolheffing op het kanaal recupereren. Jan De Nul installeert hiervoor zelf een state of the art Vessel Traffic Service (verkeersleiding) en een tolheffingsysteem.

Koen Heinen