Exmar verscheept ‘Tango FLNG’ als heavy lift naar Argentinië

Nieuws, Scheepvaart
Koen Heinen

In november vond Exmar met het Argentijnse energiebedrijf YPF na twee jaar eindelijk een huurder voor de drijvende ‘vloeibaarmakingseenheid’ (liquefactie-eenheid) voor lng, de ‘Tango FLNG’. De eenheid werd oorspronkelijk als ‘Caribbean FLNG’ gedoopt. Ze is nu onderweg van China, waar ze gebouwd werd, naar Bahia Blanca. De volgende tien jaar zal ze daar ingezet worden voor het vloeibaar maken van gas uit het Vaca Muerta gasveld voor overzees export, voornamelijk naar de Aziatische markt.

De ‘Tango FLNG’ werd daarvoor aan boord van het halfafzinkbare zwareladingschip ‘Forte’ van Dockwise, een onderdeel van Boskalis, gevaren. De reis duurt ongeveer 45 dagen.

Half miljoen ton lng

Vanaf het tweede kwartaal van 2019 wordt de productie in Bahia Blanca opgestart. De liquefactie-eenheid heeft een capaciteit van ongeveer 0,5 miljoen ton lng per jaar. Jaarlijks zullen een achttal lng-ladingen geproduceerd worden gedurende een periode van tien jaar. Argentinië wordt hierdoor lid van het select clubje van landen die lng exporteren.

Koen Heinen