Bemanning loodsboot overboord door storm bij ‘Wandelaar’

Nieuws, Scheepvaart
Michiel Leen

Hoe hachelijk het werk van zeeloodsen en de ondersteunende diensten op zee kan zijn, werd vanochtend omstreeks 5.00 uur nogmaals duidelijk. De opvarenden van een jol, een kleine speedboat waarmee loodsen van het moederschip ‘Wandelaar’ naar het te beloodsen schip varen, kwam in het water terecht. De bemanningsleden konden uit het water worden gehaald door hun collega’s, die met een andere jol te hulp schoten. Ze werden aan boord opgevangen. De Search- and-Rescue-helikopter van de Belgische luchtmacht bracht de slachtoffers – een Nederlandse loods en de tweekoppige bemanning van de jol – over naar het ziekenhuis met onderkoelingsverschijnselen. Volgens Vloot, de rederij van de Vlaamse overheid, stellen de drenkelingen het goed en wordt hun toestand in het ziekenhuis verder opgevolgd. 

Storm

Vloot onderzoekt nu de omstandigheden van het ongeval. Tijdens het afgelopen weekend was de beloodsing op zee voor langere periodes opgeschort door stormweer, maar zondagavond was de beloodsing op de Noordzee hervat. Maandagochtend werd pas tussen 06.06 en 07.19 uur de beloodsing wegens het slechte weer opgeschort. Intussen verloopt de beloodsing weer normaal. 

Roel Jacobus & Michiel Leen