Minimumloon zeelui stijgt met 4,5 procent

Nieuws, Scheepvaart
Michiel Leen

Twee dagen van intense onderhandelingen hadden de sociale partners uit de internationale maritieme sector nodig om de loonopslag voor de zeevarenden in een akkoord te gieten. Tijdens een conferentie van de International Labour Organisation (ILO) in Genève werd beslist dat de lonen over de komende drie jaar met 4.5% zullen stijgen. Vanaf 1 juli 2019 komt er vier dollar bij, wat het minimum op 618 dollar per maand brengt. In januari 2020 komt daar nog eens zeven dollar per maand bij, en in 2021 volgt een finale verhoging met zestien dollar per maand. 

Able seaman

“Dat is het basisloon voor een ‘able seaman’, berekend op een standaardweek van 40 uren”, weet Rino Huijsmans, van de internationale transportbond ITF. “Ook de lonen van de andere zeelui worden stelselmatig aangepast. Er is een inhaalbeweging nodig, want jarenlang bleven de lonen gelijk.”

Wilfried Lemmens van de Koninklijke Belgische Redersvereniging (KBRV) kan zich wel vinden in de nieuwe loonvoorwaarden. “Deze loonopslag is volgens ons ‘manageable’. Belangrijk is dat hij voor alle spelers wereldwijd geldt, en dat er dus een level playing field blijft bestaan waar het de loonvoorwaarden betreft.”

Onder het minimum 

Is 618 dollar naar Westerse normen al geen vetpot, dan blijft het ook een feit dat heel wat zeelui in werkelijkheid nog minder verdienen. “Dit minimumloon is aangenomen op basis van een cao. Heel wat bedrijven gaan ermee akkoord en aanvaarden de voorwaarden, maar niet iedereen doet mee. Er zijn dus nog wel wat zeelui die onder dat minimum zitten.”

Michiel Leen