Europa veegt klacht Huts tegen steun Antwerpse terminals van tafel

Nieuws, Scheepvaart
Koen Heinen

De feiten dateren van de periode 2009-2012. Beide terminals moesten contractueel een boete betalen omdat ze de opgelegde volumes verbonden aan de concessieovereenkomst voor de terminals aan het Deurganckdok niet haalden. Het Havenbedrijf besliste om het te betalen bedrag terug te brengen tot 20% van het totaal. Huts diende daarop klacht in bij Europa omwille van onrechtmatige staatssteun.

Steun onder marktvoorwaarden

De Europese Commissie heeft nu bijna vijf jaar later geoordeeld dat er geen sprake is van onrechtmatige steun. Ze noemt de korting verdedigbaar omdat de groei van de containermarkt in die periode na het crisisjaar 2008 achterophinkte op de verwachtingen. Bovendien gold de verlaging ook voor andere bedrijven. Tot slot houdt de Commissie rekening met het feit dat beide terminals aan het Deurganckdok zich toen in de opstartfase bevonden. Ze besluit daaruit dat de steun onder marktvoorwaarden werd toegekend.

Havenbedrijf

Het Havenbedrijf bevestigt de beslissing van de Europese Commissie. “Een officiële bevestiging is er nog niet, maar we zijn uiteraard verheugd. Dit is een bevestiging dat de regels met betrekking tot staatssteun zijn gevolgd”, zegt een woordvoerster. Volgens haar is de zaak hiermee gesloten.

Koen Heinen