Liebherr levert eerste exemplaar van “grootste mobiele havenkraan”

Nieuws, Scheepvaart
Jean-Louis Vandevoorde

Bronka kreeg enkele maanden  geleden ook al zijn eerste containerportieken aangeleverd. Daar komt nu de nieuwe reuzenkraan van Liebherr bij voor de behandeling van zware ladingen allerhande.

De LHM 800, die zelf 820 ton weegt, kan tot 308 ton tillen. Dat is honderd ton meer dan de LHM 600, het type waarmee Katoen Natie op het stuk van mobiele havenkranen momenteel recordhouder is in Antwerpen. In tandem kunnen twee LHM 800’s lasten tot 618 ton aan. Die kranen bewegen op 36 assen die samen 144 wielen tellen.

Rostock

De kraan werd volledig geassembleerd en werkklaar op het zwareladingschip ‘Papenburg’ naar Sint-Petersburg verscheept vanuit Rostock, waar de Oostenrijkse kranenbouwer zijn maritieme draaischijf heeft uitgebouwd.

Liebherr is in de Noord-Duitse haven intussen gestart met de bouw van de eerste LHM 800 in een configuratie voor containerbehandeling. Die gaat richting Montevideo, waar ze bij terminaloperator Montecon schepen met 22 containerrijen aan dek zal kunnen behandelen.