Yusen Logistics bundelt stromen Pioneer AV en Onkyo in Melsele

Nieuws, Scheepvaart
Philippe Van Dooren

Onkyo is een Japanse producent van home cinema’s en andere audiovisuele apparatuur. De groep heeft eind vorig jaar aangekondigd de audiovisuele tak van Pioneer over te nemen. Het gaat om onder andere dvd- en blu-rayspelers, draadloze speakers, telefoons, koptelefoons, enzovoort. In ruil heeft Pioneer een belang van bijna 15% genomen in Onkyo.

Pioneer is al een tijdje bezig zich terug te trekken uit de markt voor audiovisuele apparatuur om zich meer te richten op de markt van ‘car entertainment’.

In maart zijn de Home AV-producten van Pioneer samengevoegd met die van Onkyo. Op de Europese markt heeft zich dat vertaald in een transfert van de Home AV-productgroep van Pioneer Europe naar de nieuwe onderneming Pioneer & Onkyo Europe GmbH.

Transfer

Naar aanleiding van die transfer is Yusen Logistics onderhandelingen gestart om het Onkyo AV-assortiment te integreren in het Pioneer Europe Distribution Center in Melsele op de Linkeroever van de Antwerpse haven, dat door Yusen Logistics Benelux beheerd wordt. Die integratie is nu afgerond en sinds 1 augustus zijn de Pioneer Home AV en Onkyo AV supply chains geïntegreerd.

De goederen van zowel Pioneer AV als Onkyo AV, in totaal ongeveer 1.500 containers op jaarbasis, komen Europa binnen via de havens van Antwerpen en Rotterdam. Het lossen van de containers en het palletiseren van de producten gebeurt in het 18.000 m² ‘bonded warehouse’ van Pioneer Europe in Melsele, dat operationeel geleid wordt door Yusen Logistics.

Europese distributie

Na picking, packing en aanvullende activiteiten worden de goederen in de Benelux, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk rechtstreeks geleverd aan de detailhandel. Het betreft hier meer dan 300.000 zendingen per jaar.

In de andere, verder gelegen Europese landen (zo’n twintigtal) worden de goederen geleverd aan nationale distributiecentra of de groothandel. Deze flows omvatten meer dan 15.000 palletten per jaar.

Pioneer DJ-producten

Onkyo heeft de bedrijfsonderdelen van Pioneer voor DJ-producten zoals koptelefoons, mengpanelen en draaitafels niet overgenomen. Pioneer Europe heeft die tak in maart overgeheveld naar een nieuw bedrijf (Pioneer DJ Europe Ltd). Die tak werkt nu operationeel volledig zelfstandig, maar zou volgens Reuters door Pioneer in de etalage gezet zijn.

Na de zakelijke transfer van de DJ-producten van Pioneer Europe naar Pioneer DJ is Yusen Logistics ook de supply chains ervan gaan ontwikkelen. Dit is inmiddels ook afgerond, zodat in Melsele eveneens de logistieke activiteiten voor Pioneer DJ worden uitgevoerd. Vanuit het centrale Pioneer EDC verzorgt Yusen Logistics nu ook de leveringen van alle Pioneer DJ-producten naar de Europese dealers en distributeurs.

Yusen Logistics

De Japanse groep Yusen Logistics is in 2010 geboren uit de fusie wereldwijd van de logistieke activiteiten van Yusen Air & Sea en NYK. Ze is actief in opslag, warehousing, distributie, air/ocean freight forwarding en supply chain management.

Het hoofdkantoor is gevestigd in Tokyo, met regionale hoofdkantoren voor Oost-Azië, Zuid-Azië & Oceanië, Amerika en Europa. Binnen de Europese regio beschikt Yusen Logistics over 77 operationele sites, meer dan 670.000m² magazijnruimte en ruim 4.300 medewerkers. De organisatie in de Benelux gevestigd in Ridderkerk (Nederland) omvat in totaal twaalf vestigingen in Nederland, België en Luxemburg, alsook in Noord-Frankrijk (Arras) en Zweden. (PHVD)