Nieuwe crash van spottarieven in China

Nieuws, Scheepvaart
Stefan Verberckmoes

Vorige vrijdag maakte de Shanghai Shipping Exchange bekend dat de prijs voor het transport van een 40’ container van Shanghai naar Noord-Europa opnieuw was gedaald naar 912 dollar all-in.

Indien de voor deze week geplande tariefverhoging geslaagd zou zijn geweest, zouden verladers intussen ongeveer 2.000 dollar per feu betalen. Volgens de Shanghai Containerized Freight Index (SCFI) wordt vandaag op de spotmarkt echter slechts gemiddelde 626 dollar per 40’ container betaald, wat betekent dat de prijzen deze week nog maar eens fors gedaald zijn en weer gevaarlijk dicht in de buurt komen van het dieptepunt van begin juni.

Winterseizoen

De tariefverhoging van deze week was voor de carriers erg belangrijk omdat het zwakke winterseizoen nu aanbreekt en het dan nog moeilijker wordt om verhogingen door te drukken. De trade kreunt echter onder de overcapaciteit omdat er maandelijks nieuwe schepen van 14.000 tot 19.000 teu in de vaart worden gebracht. De rederijen blijven ondanks het overslaan van afvaarten vechten om lading om hun grote boten te vullen.