Charleston wordt diepste haven aan Amerikaanse oostkust.

Nieuws, Scheepvaart
Jean-Louis Vandevoorde

Het U.S. Army Corps of Engineers heeft het licht op groen gezet voor het verdiepingsprogramma. Charleston wordt zo “de diepste haven aan de oostkust van de Verenigde Staten”. Daarnaast zullen de zwaaikommen vergroot worden, zodat postpanamax-schepen makkelijk kunnen gaan en keren aan de containerterminals.

De plannen moeten nu nog naar het Congres voor definitieve goedkeuring. Die zou begin volgend jaar al een feit moeten zijn.

De ingreep past in de strijd die de Amerikaanse havens onderling voeren in de context van de verbreding van het Panamakanaal. De South Carolina Port Authority wil de grotere diepgang uitspelen als een troefkaart om bijkomende lijndiensten uit het Verre Oosten aan te trekken en zijn marktpositie te versterken.

De containertrafiek zit in Charleston in de lift. In het voorbije boekjaar behandelde de haven 1,9 miljoen teu. Dat was bijna 15% meer dan het boekjaar daarvoor.