Vloeibare bulk zet Zeeland Seaports op verlies in eerste halfjaar

Nieuws, Scheepvaart
Jean-Louis Vandevoorde

De buurhavens van Rotterdam (+6,8%), Antwerpen (+6,4%) en Gent (+3,6%) konden na zes maanden betere cijfers voorleggen dan vorig jaar, maar Zeeland Seaports zat eind juni net als Zeebrugge (-11,8%) op verlies. De maritieme overslag in de Zeeuwse havens Vlissingen en Terneuzen bleef steken op 16,4 miljoen ton. Dat is ongeveer 5% minder dan in dezelfde periode in 2014.

Zeeland Seaports schrijft dat toe aan een forse daling van de volumes vloeibare bulk in het eerste kwartaal. “Enerzijds door forse onderhoudstops in het havengebied en anderzijds door de lage olieprijs. Hierdoor was er weinig handel en bleven veel olieproducten en chemische producten in opslag”, zegt het havenbestuur.

Nadeel

Omdat de bestaande tankopslagcapaciteit volledig benut was en de capaciteit in ontwikkeling nog niet operationeel was, speelde dat in het nadeel van de Zeeuwse havens.

In de andere sectoren is sprake van “een gemengd beeld van groei en lichte krimp”. Precieze cijfers wil Zeeland Seaports niet kwijt.

In het tweede trimester kon het Zeeuws havenduo wel opnieuw aanknopen met groei. De opstart van een nieuwe bulkterminal zal in de komende maanden wellicht ook een steentje bijdragen tot het trafiekherstel. Zeeland Seaports benadrukt tevens dat zijn financiële resultaten verder gunstig evolueren, wat ruimte schept voor toekomstige investeringen.