Rotterdam wil Indonesische diepzeehaven mee aanleggen

Nieuws, Scheepvaart
Koen Heinen

CEO Allard Castelein van Havenbedrijf Rotterdam heeft in Medan in Noord-Sumatra een samenwerkingsovereenkomst getekend met Pelindo I. Beide partijen gaan een projectorganisatie opzetten die de haalbaarheidsstudie gaat uitvoeren.

Belangrijkste route

Kuala Tanjung bevindt zich nabij de stad Medan aan de Straat van Malacca, één van de belangrijkste scheepvaartroutes ter wereld. Het versterken van de maritieme sector is een van de speerpunten van het beleid van de vorig jaar aangetreden president van Indonesië, Joko Widodo. Die wil de economie jaarlijks met 6 tot 7% laten groeien.

Het project past in het buitenlandbeleid van het Rotterdamse Havenbedrijf, dat op die manier kansen wil creëren voor Nederlandse bedrijven in het buitenland. Eerder sloot het al een joint venture met de sultan van Oman voor de ontwikkeling van de haven van Sohar. In Brazilië wil het havenbedrijf de haven van Porto Central ontwikkelen.