Plannen voor cruiseterminal Zeebrugge in stroomversnelling

Nieuws, Scheepvaart
Jean-Louis Vandevoorde

De nieuwe cruiseterminal, die de positie van Zeebrugge als cruisehaven moet versterken, komt in de voorhaven in de zone naast de terminal van Cobelfret-dochter C.Ro aan de Zweedse kaai (foto). Daar komen de meeste cruiseschepen vandaag al aanleggen.

Voor de bouw van de nieuwe installatie moeten geen andere scheepvaartactiviteiten wijken en moet ook de watergebonden infrastructuur niet worden aangepast, verzekert Joachim Coens. “De cruiseschepen zullen verder aan de Zweedse kaai kunnen gaan meren. Daar is plaats voor twee van die schepen en we hebben daarover een overeenkomst met C.Ro”, zegt de gedelegeerd bestuurder van MBZ.

50/50

Zeebrugge heeft al langer plannen voor een nieuwe terminal voor het opvangen van cruisepassagers bij aankomst of vertrek. Maar om het project rendabel te maken moet die functie gecombineerd worden met andere activiteiten.

Met Artes Depret heeft MBZ nu een partner gevonden voor de realisatie van een  nieuw gebouw waarin ook plaats zou zijn voor de kantoren van de Zeebrugse vestiging van die aannemingsgroep. De cruiseterminal zelf zal bovendien polyvalent ontworpen worden en onder meer voor evenementen gebruikt kunnen worden.

MBZ en Artes Depret zullen elk de helft van de investering dragen, zegt Coens nog. Hij raamt het aandeel van het havenbestuur op om en bij de vijf miljoen euro.

Streefdoel 2017

“We zijn bezig met het dossier. We verwachten dat we dit jaar nog de bouwvergunning krijgen en volgend jaar met de bouw kunnen beginnen. Dat zou de nieuwe cruiseterminal klaar moeten zijn voor de start van het seizoen 2017.”

Vorig jaar ontving Zeebrugge 107 cruiseschepen, samen goed voor bijna 434.000 passagers. Voor dit jaar staan in totaal 111 aanlopen geprogrammeerd. Daarvan vonden er al veertig plaats. Het overgrote deel van die cruiseschepen – 99 om precies te zijn – zullen aan de Zweedse kaai aanmeren. De twaalf overige gaan naar het Zeestation.