Lijndiensten worden goedkoper en stipter

Nieuws, Scheepvaart
Stefan Verberckmoes

In de maand mei arriveerde 71,6% van alle schepen die op één van de drie oostwest-routes worden ingezet, op tijd in de haven van bestemming. In april was dat 67,6%. De verbetering was het grootst op de trans-Pacific en de trans-Atlantic.

Met een score van 85% was de Deense rederij Maersk Line eens te meer de betrouwbaarste van alle carriers. De volgende drie plaatsen in de rangschikking werden ingepalmd door leden van de G6 Alliance: NYK (78,9%), OOCL (78,7%) en MOL (77,4%). De rederijen met de meeste vertragingen (bijna 50%) waren Zim en Wan Hai.

Drewry merkt op dat de verladers nu meer voor hun geld lijken te krijgen omdat ze een stiptere dienst krijgen aan lagere tarieven. Keerzijde van de medaille is dat de allianties wel steeds meer afvaarten overslaan om overcapaciteit te vermijden en de zeevrachten omhoog te krijgen. Alleen al in de trade tussen het Verre Oosten en Noord-Europa werden in de eerste jaarhelft 52 scheepsreizen geannuleerd.