Antwerpse haven verwelkomt sportievelingen

Nieuws, Scheepvaart
Stefan Verberckmoes

In Zeebrugge werd op 6 juni al voor de vierde keer de haventriatlon georganiseerd in de achterhaven. De deelnemers zwommen eerst 500 meter in het Verbindingsdok (tweede foto), alvorens daarna twintig kilometer te fietsen en er nog eens vijf te lopen. “Een dergelijk event in havengebied is uniek”, aldus de Zeebrugse haven.

Het voorbeeld krijgt echter steeds meer navolging. Op zondag 19 april werd aan het Sifferdok de tweede editie van Haven Gent Loopt georganiseerd, waaraan 3.816 lopers deelnamen (derde foto). De deelnemers konden kiezen uit diverse afstanden, gaande van 1 tot 21 kilometer of een bike/run waarbij een loper en een fietser elkaar afwisselen.

Antwerpen verwelkomde op 23 en 24 mei voor de vierde keer de World Ports Classic, een tweedaagse wielerwedstrijd tussen Antwerpen en Rotterdam, maar dat is voor het grote publiek een wedstrijd om naar te kijken en niet zelf moe te worden.

Churchilldok

Met de eerste havenrun op 12 september krijgen (maximaal) 5.000 lopers de kans om in de buurt van het Churchilldok deel te nemen aan een vijftien kilometer lange wedstrijd, waarvan het parcours normaal gezien verboden terrein is. Er wordt gestart aan de voormalige Opel fabriek om vervolgens via de concessies van Trans-Continental Logistics, ICTC, Zuidnatie, PSA, OCHA en Nova Natie opnieuw in de vroegere Press Shop van de leegstaande autofabriek (vierde foto) te eindigen.

De eerste havenrun is een initiatief van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen en Golazo sports, organisator van ondermeer de CittA Antwerp Urban Trail en de DVV Antwerp 10 Miles & Marathon.

Inschrijven kan vanaf woensdag 17 juni om 10 uur via www.havenrun.be. Voor teams van havenbedrijven wordt een apart klassement voorzien.