DFDS gaat met hogere verwachtingen rest van het jaar in

Nieuws, Scheepvaart
Jean-Louis Vandevoorde

De omzet steeg met 3% naar 2,9 miljard Deense kroon (DKK) of omgerekend 389 miljoen euro. Met de rendabiliteit was het nog beter gesteld. De ebitda voor uitzonderlijke posten ging met 150% omhoog, van 91 naar 288 miljoen DKK. De vrachtvolumes en passagiersaantallen groeiden met respectievelijk 2,5% en 9,4%.

De betere cijfers voor de scheepvaartdivisie – goed voor een omzet van 1,89 miljard kroon en een ebitda van 189 miljoen – schrijft DFDS naast de trafiekgroei op de behouden routes en een hogere bezettingsgraad van de schepen ook toe aan hogere opbrengsten per vervoerde eenheid en aan de “continue optimalisatie” van zijn routenetwerk. De verminderde ‘exposure’ aan de Russische markt was daar één factor in.

Overcapaciteit

Op de route tussen Zweden en het continent (Gent) zorgde de ‘toegenomen capaciteit en concurrentie’ (lees: de intrede van SOL tussen Zeebrugge en Göteborg) voor lagere volumes. DFDS gebruikt ook het woord ‘overcapaciteit’ om de situatie op die route te beschrijven.

Ook de logistieke divisie scoorde globaal genomen financieel hoger. Zij tekende voor een omzet van 1,18 miljard en een ebitda van 52 miljoen. De globale volumes lagen wel iets lager dan in het eerste kwart van 2014.

De goede resultaten voor het eerste trimester stemmen de Deense scheepvaart- en logistiekgroep wel optimistisch voor de rest van het jaar. Het verwachte eindresultaat (ebitda) wordt alvast opgetrokken van 1,55 à 1,65 miljard DKK naar 1,65 à 1,75 miljard.