‘Voetbalschip’ verlaat Antwerpen

Nieuws, Scheepvaart
Stefan Verberckmoes

Het feederschip is een opvallende verschijning omwille van zijn zwart-gele kleuren. Dat zijn niet toevallig de kleuren van de voetbalclub Borussia Dortmund. Ook het zusterschip ‘Werder Bremen’ werd destijds volledig in de kleuren van de gelijknamige sportclub geschilderd, maar die feeder werd intussen omgedoopt tot ‘Skyline’ en is nu in het Middellandse Zeegebied actief.

De ‘Borussia Dortmund’ voer tot voor kort in de TransBothnia Container Line van de Zweedse rederij TransAtlantic die Antwerpen met Kokkola, Kemi, Oulu en Pitea verbindt. Het schip werd in die dienst vervangen door de ‘Ruth’ en wachtte ter hoogte van het Antwerpse Noorderterras op nieuwe orders. Omdat de Scheldekaaien nu intens gebruikt worden door riviercruises, is de ‘Borussia Dortmund’ naar een ankerplaats op zee gevaren om daar verder op orders te wachten.

Chartermarkt

Volgens de Hamburgs scheepsmakelaar Ernst Russ neemt het aantal werkloze charterschepen momenteel af. Vooral in het segment tussen 1.000 en 3.000 teu is er nu vrijwel geen overcapaciteit meer. Ernst Russ verwacht dan ook dat het chartertarief voor een schip van 2.500 teu dat al van 7.000 naar 11.000 dollar per dag is gestegen, verder naar het niveau van 14.000 dollar/dag zal klimmen.

De grotere vraag naar kleine containerschepen is volgens de makelaar het gevolg van de daling van de bunkerprijzen, wat carriers aanzet om sneller terug nieuwe diensten te beginnen. Vooral in het intra-Aziatische verkeer zijn er recent weer nieuwe lijndiensten bijgekomen.