Maersk en Crowley baren bergingsreus

Nieuws, Scheepvaart
Stefan Verberckmoes

Voor Maersk gaat het om de activiteiten van Svitzer Salvage met hoofdzetel in IJmuiden. Crowley is in de bergingssector actief via Titan Salvage, een dochter die vooral bekend werd van de berging van het grote cruiseschip ’Costa Concordia’ (foto).

Het hoofdkantoor van het nieuwe Ardent wordt bij Crowley in Houston gevestigd en zal geleid worden door CEO Peter Pietka, die nu CEO is van Svitzer Salvage. Todd Busch van Crowley zal de raad van bestuur voorzitten. Ardent behoudt in Nederland een regionaal kantoor, net als in het VK en Singapore.

Ongevallenpreventie

Op basis van hun activiteiten van de voorbije jaren zijn Svitzer en Titan Salvage samen goed voor ongeveer een kwart van de wereldwijde bergingsmarkt. Ardent wil net als Svitzer niet alleen wrakken opruimen, maar vooral ook aan ongevallenpreventie doen.

In de scheepvaart zijn er alsmaar minder ongelukken, maar worden bergingsklussen steeds moeilijker omdat de rederijen grotere tonnage inzetten. Ook daar willen Svitzer en Titan Salvage met hun krachtenbundeling op inspelen.