DEME bestelt twee ‘groene’ baggerschepen voor thuismarkt

Nieuws, Scheepvaart
Koen Heinen

De twee schepen waarvan de oplevering voor eind 2016 is voorzien, zijn bestemd voor de Europese thuismarkt. Omdat in Noord-Europa sinds dit jaar strengere emissienormen gelden binnen de zogenaamde Sulphur Emission Control Areas (SECA), worden ze uitgerust met een dual fuel motor. Dat laat toe om zowel op bunkerolie als op LNG te varen. Beide ‘groene’ schepen zullen beschikken over een ‘Green Passport’ en een ‘Clean Design’ notatie.

Het grootste vaartuig van de twee (eerste artist impression) is een nieuwe generatie sleepzuiger van de ‘Antigoon’-klasse en heeft een hoppervolume van 8.000 m³. De totale lengte bedraagt 104 meter. Het schip heeft een beperkte diepgang van 7,5 meter. Het beschikt over een krachtige pomp voor het aan wal persen van baggermateriaal.

De tweede sleepzuiger is ter vervanging van de ‘Orwell’-klasse en heeft een hoppervolume van 3.000 m³. Met zijn zeer geringe diepgang van 5 meter is dit baggervaartuig uiterst geschikt voor onderhoudsbaggerwerken in ondiepe wateren. Het is uitgerust met een relatief grote zuigbuis in verhouding tot zijn lengte van 77 meter..