PSA breidt capaciteit in Sines verder uit

Nieuws, Scheepvaart
Stefan Verberckmoes

PSA International investeerde sinds het in 1999 de concessie voor de containerterminal kreeg, al 225 miljoen euro in Sines. Vorige maand werd de tweede fase in gebruik genomen, waardoor de terminal nu jaarlijks 1,7 miljoen teu kan behandelen.

Door nu nog eens 40 miljoen euro te investeren, wil PSA de capaciteit verder optrekken naar 2,5 miljoen teu per jaar. De containerbehandelaar kondigde dat vorige week aan tijdens een ceremonie op de terminal waarop o.a. de Portugese eerste minister, Pedro Passos Coelho, te gast was.

MSC

PSA verwacht dit jaar in Sines ongeveer 1,6 miljoen teu te zullen behandelen. Het gaat grotendeels om lading van MSC (en WEC Lines). Sinds kort ontvangt de Portugese haven echter ook containerschepen van Maersk Line. Die Deense rederij levert immers schepen voor de trans-Atlantische diensten TA5 en TA6 van het 2M Vessel Sharing Agreement van MSC en Maersk Line. Ook de AE6 of Lion Service van 2M loopt Sines aan als eerste Europese loshaven voor containers uit het Verre Oosten.