P&O Ports maakt comeback

Nieuws, Scheepvaart
Stefan Verberckmoes

P&O Ports is een gekende merknaam, die in 2006 echter is verdwenen toen DP World het bedrijf (exclusief de Amerikaanse containerterminals) overnam.

Voortaan zal de naam opnieuw worden gebruikt door de door de overheid gecontroleerde Ports, Customs and Free Zone Corporation (PCFC). Sultan Ahmed Bin Sulayem, voorzitter van PCFC (en van DP World) zegt dat P&O Ports de ambitie heeft om kleine en middelgrote multipurpose havens die met congestie kampen, om te vormen tot efficiënte draaischijven. “We willen de lengte van de wachttijd en de duur van een aanloop met 50 tot 60% verminderen.”

De eerste landen waar P&O Ports aan de slag wil gaan, zijn Madagascar, Somalië (haven van Berbera) en Albanië. Het beheer van die havens zal toevertrouwd aan mensen die bij terminal operator DP World zullen worden uitgekozen. Ook de CEO van P&O Ports, Hassan Hadi, komt van DP World. Hij was daar senior vice president research & development. P&O Ports zegt op havens te mikken die momenteel niet groot genoeg zijn om de interesse van de grote containerbehandelaars op te wekken.