NPS sluit shuttles uit Duinkerke aan op aanloop Ocean Three

Nieuws, Scheepvaart
Jean-Louis Vandevoorde

NPS ging eind 2013 van start en verbindt  de Terminal des Flandres in Duinkerke tweemaal per week met Lille Conteneurs Terminal en Lille Dourges Conteneurs Terminal. De operator stemt zijn aanbod nu af op de aanlopen van de FAL3/AEX4/AEC7-dienst van CMA CGM, China Shipping en UASC (samen Ocean Three) om kortere transittijden naar die twee hinterlandbestemmingen te bieden.

De nieuwe dienst krijgt de naam ‘Transbo-Express’, van het Franse woord ‘transbordement’ (transhipment). De containerschepen van Ocean Three doen Duinkerke op zaterdag aan. De laadkisten zijn maandagmorgen in Dourges en maandagnamiddag in Rijsel. Het doorvervoer gebeurt onder de vereenvoudigde ‘fluvio-maritieme’ douaneprocedure. Dat is een toepassing van het ‘extended gateway’ concept in Noord-Frankrijk, zegt Duinkerke zelf.

De FAL3/AEX4/AEC7 is de enige van de vier eigen Far East loops van Ocean Three, die Duinkerke aanloopt. Zeebrugge ontvangt drie van de vier wekelijkse lijndiensten en Antwerpen ontvangt de enige dienst (FAL2/AEX7/AEC8) die niet naar Zeebrugge gaat.