Bouw nieuw Antwerps Havenhuis op schema

Nieuws, Scheepvaart
Koen Heinen

Tot eind april worden er nog laswerken uitgevoerd om de stalen modules verder te verankeren. Aansluitend wordt gestart met het plaatsen van de glazen gevelelementen. Begin 2016 moet het gebouw wind- en waterdicht zijn.

De kosten voor het project zijn ondertussen opgelopen tot 50,9 miljoen euro, wat 2% meer is dan het gunningsbedrag van 49,9 miljoen euro. De oorspronkelijk raming door het ontwerpbureau Zaha Hadid Architects bedroeg 31,5 miljoen euro.

Parking

Tweeënhalf jaar na de start van de werken zijn inmiddels ook de werken aan de ondergrondse parking voltooid. De afwerking ervan volgt in het najaar. In het bestaande gebouw zijn de ruwbouwwerken voltooid en wordt werk gemaakt van de afwerking. De restauratie van het dak is zo goed als voltooid en die van de gevel is volop aan de gang.

De staalstructuur van de nieuwbouw wordt in september vrijgegeven. Het geschil met Victor Buyck Steel Construction omtrent de meerkost voor de staalknopen, loopt ondertussen via de daarvoor voorziene kanalen.

Het nieuwe Havenhuis zal plaats bieden aan 500 medewerkers. In zowel het bestaande gebouw als in de nieuwe constructie zijn landschapskantoren en vergaderzalen voorzien. In het nieuwe gedeelte komt ook een auditorium en een panoramisch bedrijfsrestaurant.