Exmar nam financieel gas terug in 2014

Nieuws, Scheepvaart
Jean-Louis Vandevoorde

De Belgische gastankeroperator zag zijn omzet zakken van 405,9 naar 384,5 miljoen dollar. Ebitda (van 154,2 naar 143,0 miljoen dollar) en ebit (van 100,3 naar 96,3 miljoen dollar) gingen achteruit, maar de daling aan die kant bleef beperkt dankzij de boekwinst van 33,6 miljoen dollar die de groep op de verkoop van vier oudere schepen maakte.

De nettowinst ging wel fors omlaag. Exmar sloot het jaar af op 76,9 miljoen dollar. Eind 2013 kon het nog 104,9 miljoen dollar in de boeken schrijven.

LPG

De winstdaling is vooral in de LPG-divisie te zoeken. Daar zag Exmar zijn ebit van 73,5 naar 55,4 miljoen dollar terugvallen. In beide jaren speelt wel de verkoop van oudere tonnage mee: dat woog overigens zwaarder in 2013 dan in 2014. Als die boekwinst van het resultaat voor beide jaren wordt afgetrokken, lag het eindcijfer vorig jaar hoger.

De ontwikkelingen rond schaliegas in de VS waren vorig jaar de dominerende factor op de LPG-markt en vertaalden zich in een sterke groei van de vraag naar zeevervoer die doorwerkt in het begin van 2015, zegt Exmar. De vooruitzichten voor zowel midsize als very large gas carriers blijven positief.

LNG

De LNG-divisie slaagde er wel in een hogere ebit van 35,4 miljoen dollar neer te zetten. Exmar kijkt in die sector dit jaar aan tegen vertraging in het project ‘Caribbean FLNG’ en ook de plannen voor een LNG-bunkerschip in Antwerpen gaan voorlopig niet door. Anderzijds komt Duinkerke wel in beeld voor een soortgelijk project en voor 2015 gaat Exmar uit van een gelijkblijvende bijdrage van zijn LNG-vloot, die voor het hele jaar emplooi heeft.

Ook offshore deed het met een bedrijfsresultaat (ebit) van 6,9 miljoen dollar beter dan in 2013. Onder meer in West-Afrika konden nieuwe contracten afgesloten worden. Maar voor 2015 wordt rekening gehouden met een mogelijke impact van lagere olie- en gasprijzen op de vraag vanuit de sector.