
Na 38 jaar bij Barry Callebaut staat Willy Raemdonck in de herfst van zijn carrière aan het hoofd van het nieuwe distributiecentrum van de chocoladereus in Lokeren. ’s Werelds grootste opslagplaats van chocolade is sinds drie maanden actief.
De officiële opening van het gigantische chocolademagazijn, 60.000 m² groot, volgt pas over enkele weken, maar in alle stilte is het distributiecentrum in Lokeren al drie maanden actief. “We draaien intussen al bijna op onze volle capaciteit”, zegt Raemdonck. In de hoge distributiehallen is er plaats voor niet minder dan 125.000 palletten chocolade, goed voor zowat 80 miljoen kilo chocolade op jaarbasis.
Hij kent het klappen van de zweep bij Barry Callebaut. Met een opleiding als industrieel ingenieur was hij eerst actief in de productie bij de wereldleider in chocolade. In de jaren negentig legde hij zich toe op het personeelsbeleid van het bedrijf. Voor de opstart van het project in Lokeren had hij acht jaar de operationele leiding over het distributiecentrum voor de Europese markt in Aalst.
In eigen handen
“Omdat onze groep een groei kende van 5 tot 7% per jaar, was het duidelijk dat we nood hadden aan een logistiek centrum”, zegt Raemdonck. “We hebben de expertise in huis om onze distributie in eigen handen te houden, waardoor we niet moeten aankloppen bij 3PL-spelers.”
Niet leeg of halfvol
Raemdonck licht de keuze voor Lokeren als locatie toe. “65% van onze klanten ligt in een straal van vijfhonderd kilometer rond Lokeren en die kunnen we via de weg bedienen. Dagelijks vertrekken hier ook tientallen containers richting de haven van Antwerpen. Vanuit Lokeren bevoorraden we de wereld van Belgische chocolade.” Lege of halfvolle vrachtwagens de weg opsturen, is niet aan de orde. “Vanuit ons distributiecentrum bevoorraden we onze productiesites met basisingrediënten zoals melkpoeder. De vrachtwagens keren vol terug met afgewerkte producten.”
Hoewel het distributiecentrum sterk geautomatiseerd is, gaan er in de beginfase 125 mensen aan de slag. “Het personeel uit Aalst is overgekomen naar Lokeren, maar we zoeken ook 45 nieuwe werkkrachten. Ik maak me sterk dat er hier tegen 2030 een tweehonderdtal mensen aan de slag zullen zijn”, geeft Raemdonck aan.
Yannick De Spiegeleir