Hogeschool Gent organiseerde donderdag de beroepencarrousel voor de tiende keer. De eerstejaars van de opleiding Logistiek Management ontmoeten op zo'n carrousel verschillende logistieke bedrijven uit diverse sectoren. “Binnen de logistiek bestaan veel jobs en titels”, zegt Karen Van Bastelaere, coördinator Logistiek Management HoGent. “Een eerstejaars weet niet altijd goed wat er allemaal bestaat en wat bepaalde jobs precies inhouden.” Voor de bedrijven is het een uitgelezen kans om hun activiteiten bekender te maken, jong talent te ontmoeten en studenten aan te werven.
Inzicht in toekomstmogelijkheden
Vooraf geven de eerstejaarsstudenten een top drie door van de bedrijven die ze willen ontmoeten. “Meestal zijn het oud-studenten van de Hogeschool Gent die de bedrijven vertegenwoordigen”, legt Karen Van Bastelaere uit. “Door hun gesprek met de alumni, krijgen de eerstejaars een beter beeld van de verschillende functies en de toekomstmogelijkheden. Na zo’n event weten ze meestal of de richting die ze in gedachten hebben hen wel ligt. Omdat de oud-studenten hier zelf school gelopen hebben, kunnen ze perfect de link leggen tussen onderwijs en praktijk.”
Veertien oud-studenten legden aan de geïnteresseerde eerstejaars uit welke stappen ze na hun opleiding zetten, waarom ze voor het bedrijf kozen en wat hun job inhoudt. Daarna vuurden de studenten hun vragen af. Aan de tafel van Kristof Matthys, logistic engineer bij Distrilog, waren ze vooral benieuwd naar de belangrijkste eigenschappen die de job vereisen en welke opleidingen het bedrijf aanbiedt.
Do’s en don’ts
Een paar verdiepingen hoger volgen de tweede- en derdejaarsworkshops, die hen voorbereiden op de speeddate. De tweedejaars krijgen sollicitatietips en hun cv werd onder de loep genomen. Studente Ikram Oualdou vond het een boeiende ervaring. ”We leren over de do’s en de don’ts tijdens een sollicitatiegesprek en hoe je kunt opvallen voor een goede eerste indruk. De tips zijn concreet, met voorbeelden uit de praktijk.”
Intussen krijgen de derdejaars feedback op testen die ze vooraf maakten en die naar hun persoonlijkheid en intelligentie peilen. Die testen worden ook gebruikt in de screening voor logistieke functies.
Speed dating
Na de workshops is het tijd voor de speeddate. De tweede- en derdejaars krijgen twaalf minuten om bij de bedrijven naar een stageplek of eerste werkervaring te hengelen. “De studenten krijgen een overzicht van de deelnemende bedrijven, soms ook stagevoorstellen en vacatures”, legt Karen Van Bastelaere uit. “Ze sturen daarop hun cv en sollicitatiebrief naar de bedrijven die hun voorkeur wegdragen. Op die manier willen we het kennismakingsproces tussen het bedrijf en de (stage)kandidaat versnellen.”
Student Bart Vanbelle hoopt dat de speeddate in een job uitmondt. “Het is sowieso een goede manier om de logistieke bedrijven beter te leren kennen. Intussen doe ik ook sollicitatie-ervaring op. Daarnaast vind ik de feedback van de bedrijven op mijn cv interessant.”
Cargill neemt al voor de vierde keer deel aan het event. “De beroepencarrousel is ideaal om onze activiteiten bekender te maken en studenten te ontmoeten. Via de speeddate hopen we ook jong talent aan te werven”, zegt Frederique Grypdonck, agency team lead. “Meerdere studenten van Hogeschool Gent kregen zo al een stageplek bij ons. Acht op de tien blijft daarna bij Cargill werken of keert na een bepaalde periode terug. Voor ons is het een succesverhaal.”
Melanie De Vrieze