
In onze nieuwjaarsreeks antwoorden sleutelspelers uit de logistieke sector op vijf vragen. Zo kijken ze terug op 2021 en vooruit naar 2022. Vandaag deelt Fernand Huts, eigenaar van Katoen Natie, zijn antwoorden met de Flowslezers.
1. Wat was volgens u de belangrijkste ontwikkeling in 2021?
Fernand Huts (FH): "Het belangrijkste was de wijze waarop de overheden gigantisch veel geldkranen hebben opengezet en in feite geld hebben bijgedrukt. Zodanig dat dit financiële overstromingen veroorzaakt met als gevolg een oververhitting van de economie en, daaruit volgend, verregaande problemen. Vooreerst in de hele supplychain. Die loopt niet meer gestroomlijnd, met als gevolg bevoorradingsperikelen. En verder leidt dat vooral tot een losbarstende inflatie met als échte consequenties een grote verarming van de spaarders, een drama voor de gepensioneerden die hun geld dat ze opzij legden zien verdampen en een burger die geconfronteerd wordt met een veel duurdere omgeving. Dat wordt de voedingsbodem voor 2022 en dus voor veel miserie!"
2. Wat was uw mooiste professionele realisatie in 2021?
FH: "Dan moet ik het toch hebben over twee professionele terreinen. Bedrijfsmatig is er de start van de bouw van onze nieuwe containerterminal in Montevideo. Die levert voor de komende vijftig jaar de modernste terminal in heel Zuid-Amerika. Over twee jaar zal die operationeel zijn. U zegt verwonderd te zijn omdat er wel eens spanningen waren met de overheden daar? Tja, elk huwelijk kent al eens spanningen. Bij Indaver zijn we dan weer fier met het startsignaal voor het warmtenetwerk in Antwerpen-Noord. Dat zal appartementen en huizen verwarmenen en stroom leveren aan de industrie. Voor de groep een grote stap vooruit in onze duurzaamheidsprojecten."
"Op cultureel vlak ben ik uiteraard trots op mijn aankoop van de Boerentoren, afgesloten op de Vlaamse nationale feestdag 11 juli. We zijn direct nadien begonnen met de omvorming van die site tot een toren voor de Antwerpenaars en voor Vlaanderen. We zijn nu volop bezig afbraakwerken: het auditorium, heel de brandbeveiliging, de trappen, de liftkokers, alles gaat er uit. Eigenlijk wordt alles gereduceerd tot het stalen geraamte. Contractueel heeft de aannemer daar drie jaar voor. We zijn intussen volop bezig met de keuze van de architect voor de herinrichting."
3. Wat was uw grootste teleurstelling in 2021?
FH: "Ik ben te oud en te wijs geworden om nog naar teleurstellingen om te kijken. Daar ben ik gewoon niet mee bezig. Er is nog zoveel moois en leuks te doen. Of ik dan niet teleurgesteld ben in de politiek, vraagt u? Welke politiek dan wel? Er was gewoon géén politiek. Mondmaskers op/mondmaskers af, café’s open/café’s dicht enzovoort. De politiek zat verscholen in de droevige gordijnen van covid. De beslissingsprocessen in het België van vandaag verlopen met horten en stoten. Als er al beslist wordt."
4. Wie was voor u de figuur van 2021?
FH: "Daar moet ik geen seconde over nadenken. Dat is voor mij Wout van Aert, de coureur die zich door slijk en modder sleurt naar de overwinningen. Je moet het maar kunnen wat die heeft gepresteerd. Daar doe ik mijn pet voor af. Vanuit een positie waarin alles verloren leek en alles kapot was na zijn valpartij en tussendoor nog eens een blindedarmontsteking, is hij volledig teruggekomen! Ik heb enorm veel respect voor zo’n kracht, zo’n talent, zo’n volharding, zo’n recuperatievermogen. Dat is echt het beest in de man, het testosteron. Hij is voor mij het prototype van de onverzettelijke flandrien."
5. Wat wil u in 2022 absoluut realiseren? (en waarom)
FH: "Ook hier twee deelgebieden. Op bedrijfsvlak: we zullen twee grote fabrieken bouwen waar we de shit van de Londenaars gaan verwerken en zullen omzetten in energie. Daartoe hebben we op de grens van Londen een van de vele RAF-vliegvelden uit de wereldoorlog gekocht. We zijn inmiddels al bezig met de grondwerken voor die twee productielijnen naast elkaar. In Antwerpen bouwen we eveneens een fabriek waar we vervuild hout – denk bijvoorbeeld aan vervuilde palletten – eveneens zullen verwerken. Die eenheid zal operationeel zijn in 2023."
"Anderzijds wordt het ook op cultureel vlak druk. Wij gaan verder met het uitdragen van Vlaamse kunst. In het prestigieuze Chelsea Royal Hospital – zowat de Britse tegenhanger van de Invalides van Parijs – organiseren we van maart tot juni een expo rond Vlaamse schilders en Antwerpse meesters uit de 16e en 17e eeuw. Dat is the place to be. De koningin organiseert daar haar Flower Show. In het najaar trekken we met een vrijwel gelijkaardige expositie naar het Denver Art Museum in Colorado, een absolute top, aan de voet van de Rocky Mountains. En niet te vergeten dat we in 2022 in Geel rond het gerestaureerde H. Dimpna-retabel van Van der Weyden de expo opzetten ‘Geel, zot van Dimpna’. En in Haarlem loopt nog tot 31 januari 2022 'Thuis bij Jordaens'."
Fernand Huts, eigenaar Katoen Natie (genoteerd door Paul Verbraeken)