Wil je als student een gefundeerde jobkeuze maken, dan moet je goed weten waar jouw talenten precies liggen. Werkgevers gebruiken vaak erg specifieke jobomschrijvingen en willen natuurlijk een kandidaat die de juiste vaardigheden en interesses meebrengt naar de vloer. Om de werkgevers van morgen daarop voor te bereiden, lanceert de opleiding Logistiek Management aan de Karel de Grote hogeschool het vak 'Talent Match', dat in samenspraak met experts van HR-dienstverlener Randstad werd ontwikkeld.
"Het vak wordt gedoceerd in het tweede jaar van de bacheloropleiding en maakt deel uit van de leerlijn werkveldoriëntering", licht opleidingshoofd Inge Heirbaut toe. "We besteedden in het verleden al aandacht aan dat aspect, maar de invulling ervan bleef nog te theoretisch. Het nieuwe, praktijkgerichte vak moet daarin verandering brengen."
Vak apart
De studenten kunnen ook wel wat begeleiding gebruiken in de zoektocht naar hun talenten. "Ze hebben nog niet genoeg zicht op de beroepen en functies in de sector. Een job vinden die echt bij hen past, wordt dan moeilijk. Vandaar onze keuze om de match tussen talenten en beschikbare jobs onder te brengen in een apart vak", voegt Heirbaut eraan toe.
Vacature
Er wordt bekeken welke talenten de student bezit, hoe die gematcht kunnen worden aan het brede scala aan jobs in sales, expeditie, douane en andere onderdelen van het brede logistieke veld, om dan de verworven inzichten toe te passen op concrete vacatures. "De studenten moeten zelf een motivatiebrief schrijven voor een interessante vacature en hierbij gebruik maken van de kennis die ze over zichzelf en hun talenten geleerd hebben", zegt Heirbaut.
De plaats van het vak in het curriculum is niet toevallig. Door de tweedejaarsstudenten nu inzicht te bieden in hun eigen kunnen, hoopt Heirbaut dat ze gefundeerde keuzes zullen maken voor hun stages en keuzevakken in het derde jaar.
Michiel Leen