
De maand december was de eerste maand van het pensioen van Flowsjournalist Philippe Van Dooren. Als eresaluut voor jaren doorzetten, was Philippe met zijn professioneel verhaal de afsluiter van het Flowsmagazine. Dank voor je inzet, Philippe.
Meer dan veertig jaar lang hield journalist Philippe Van Dooren de vinger aan de pols van het wegvervoer. Rond de eeuwwisseling legde hij zich ook toe op logistiek. Eerst voor De Lloyd, later voor opvolger Flows. Tijd voor een terugblik op een rijk gevulde carrière. “De sector van het wegvervoer evolueert zo snel dat het altijd spannend blijft.”
Pas afgestudeerd als journalist aan het Institut des Hautes Études des Communications Sociales (IHECS) in Doornik, belandde Philippe in 1978 als prille twintiger op de redactie van de Lloyd Anversois. “Ik was op zoek naar een verdienste om een reis naar Amerika te bekostigen en vroeg of ik er een maand aan de slag kon. Na mijn legerdienst zou ik wel bij een échte krant aan de slag gaan, dacht ik toen”, vertelt Philippe.
Persreizen
Midden in de tweede oliecrisis en de bijhorende economische dip kreeg Philippe begin jaren tachtig een vaste stek aangeboden bij De Lloyd. “Terwijl op andere krantenredacties afvloeiingen aan de gang waren, besloot ik mijn kans te grijpen.” Een beslissing die hij zich later niet zou beklagen. Na het afscheid van zijn voorganger spitste hij zich toe op het wegvervoer. “Dankzij mijn vakgebied heb ik de halve wereld gezien. Ik heb fenomenale persreizen meegemaakt. Congressen van IRU (de wereldorganisatie voor het wegvervoer, red.) onder meer in San Diego, Boedapest en Istanbul. Naar de Verenigde Staten, Argentinië, Brazilië, Iran en zo goed als alle Europese landen met vrachtwagenconstructeurs. Singapore, China, Afrika enzovoort met transportbedrijven. Er zijn weinig landen die ik niet heb gezien. Als piepjonge journalist ben ik ooit op uitnodiging van British Airways op 24 uur tijd naar Washington en terug gevlogen. De heenvlucht was met een Concorde.”
In de transportwereld en logistieke middens bouwde Philippe op meer dan veertig jaar tijd een breed vertakt netwerk uit. “Door kennis op te bouwen, win je ook aan geloofwaardigheid bij je gesprekspartners en zo kom je uit bij betrouwbaarheid. Betrouwbaar, de belangrijkste eigenschap van een journalist.”
Liberalisering
Als journalist stond Philippe op de eerste rij om de vele metamorfoses mee te maken die de transportsector onderging: van een nationale naar een Europese tot de geglobaliseerde markt vandaag. Met gepaste trots blikt hij terug op een artikelenreeks over de liberalisering van de transportmarkt die hij voor De Lloyd maakte op basis van een reis naar Amerika.
“Ik wou in kaart brengen wat de impact was van de vrijmaking van de transportmarkt in Amerika zodat Europese vervoerders zich konden voorbereiden op de nakende liberalisering (in 1993) in onze contreien. Wie die reeks goed doornam, wist: ‘Ofwel leg je je toe op een niche, ofwel ga je voor schaalgrootte. Alle bedrijven die daar buiten vallen, krijgen het moeilijk.’ En tot op vandaag zet de tendens van specialisatie of een groter volume zich verder, met het verschil dat je nu ook sectoraal moet diversifiëren. Kijk naar groepen die wereldwijd en multidisciplinair actief zijn: van wegvervoer, zee- en luchtvracht tot logistieke diensten.”
Voor kleinere, familiale transportbedrijven acht Philippe de toekomst uitdagend. “Ook hun afnemers evolueren. Kmo’s doen het liefst een beroep op kmo’s. Maar vandaag evolueren we naar nationaal of Europees opererende kmo’s, dan evolueert het profiel van je dienstverlener mee: als vervoerder moet je met de klant meegroeien. Die evolutie tekent zich momenteel al af.”
Faillissement
Een zwarte bladzijde in de loopbaan van Philippe is het faillissement van De Lloyd in 2013, toen als onderdeel van de Duitse uitgeverij Deutsche Verkehrsverlag. Als hoofdredacteur stond hij in die periode aan het roer van de redactie. “Het faillissement was meer dan een donderslag bij heldere hemel. Terwijl we redactioneel goed bezig waren – ook op het gebied van digitale berichtgeving – stortte het businessmodel van De Lloyd in ten gevolge van de bankencrisis in 2007 en de naschok in 2011.”
Later stond hij mee aan de wieg van de opvolger: het huidige Flows. “Op amper drie weken tijd moesten we een eerste editie in elkaar boksen met een kleine, maar enthousiaste ploeg. We hadden geen naam, noch een logo of redactioneel systeem. Het was eigenlijk flirten met het onmogelijke.” Na een eerste jaar en hobbelig parcours onder de vleugels van Roularta, vaart Flows verder onder de vlag van initiatiefnemer Havenkoepel vzw, de federatie van de private havengebonden en logistieke bedrijven in de haven van Antwerpen. “Flows is vandaag een eigentijds nieuwsplatform, maar betrouwbaarheid, kwaliteit en relevantie zijn nog altijd het uitgangspunt. Daar ben ik trots op.”
Na meer dan veertig jaar actieve journalistiek legt Philippe de pen neer. “Ik zal de rush missen, maar wat ik niet zal missen, is de rush”, lacht hij. Hoewel hij nu met pensioen gaat, blijft hij wel professioneel actief als copywriter voor en communicatieadviseur van bedrijven. “Het wegvervoer en de logistiek zal ik dus sowieso op de voet blijven volgen, want het blijft een uitermate spannende en boeiende sector.”
Yannick De Spiegeleir