Wanneer de grote carriers te veel capaciteit hebben of hun inkomsten zien dalen, is het een logische reflex dat zij gehuurde schepen aan hun eigenaar terugleveren. Het probleem van de overcapaciteit wordt zo grotendeels naar de NOO’s doorgeschoven. Van de 296 containerschepen van meer dan 500 teu die eind augustus werkloos waren, zijn er 259 van NOO's.
Die scheepseigenaren hebben het sowieso al lastig omdat ze peanuts krijgen voor de tonnage waarvoor ze nog een huurder vinden. Voor een panamaxschip bedragen de inkomsten nu al minder dan 5.000 dollar per dag.
In Hamburg werden zopas twaalf KG-constructies, die telkens door Hansa Treuhand voor één schip werden opgericht, op vraag van de betrokken banken failliet verklaard. Een tiental andere dossiers is nog in behandeling. Het gaat onder andere om vennootschappen die twee schepen van 6.552 teu en drie van 4.957 teu controleerden die in de periode 2012-2014 in de vaart kwamen.
Men beseft in de Elbehaven dat het bloedbad onder de Duitse NOO’s groot zal worden. Vooral voor de eigenaars van maxipanamaxschepen zijn de vooruitzichten tamelijk hopeloos. Nu er schepen van 6.000 tot 10.000 teu door het Panamakanaal kunnen varen, is er geen markt meer voor lange maxipanamax’en van 4.800 teu die veel ballast moeten nemen om hun stabiliteit te garanderen.
Men beseft in Hamburg dat het bloedbad onder de Duitse NOO’s groot zal worden
De financiële herstructurering die Rickmers Maritime in Singapore wil doorvoeren en die intussen door de aandeelhouders slecht onthaald werd, lijkt ons enkel een kwestie van tijd rekken te zijn. Er zijn momenteel al 93 maxipanamax’en werkloos en op basis van een aantal rationalisaties die nog in de steigers staan (onder meer bij MSC op de trans-Atlantic), mogen we verwachten dat daar later dit jaar nog minstens een dertigtal bijkomen.
De Duitse reder Hermann Wulff heeft de boodschap begrepen. Hij haalde gisteren het nieuws met de moedige en wellicht ook pijnlijke beslissing om het schip ‘Viktoria Wulff’ (4.546 teu) nog net voor haar tiende verjaardag aan slopers te verkopen. Het levert hem nog een schamele 6,4 miljoen dollar op.
Slopen is momenteel de enige uitweg om de overcapaciteit aan te pakken. Het gebeurt steeds meer, maar nog niet snel genoeg om een structurele sanering te bekomen. Dergelijke schepen opleggen lijkt in de huidige situatie echter toch alleen maar uitstel van executie te zijn.
Lees ook: 19/09/2016 Scheepsleningen dreigen voor bloedbad bij Duitse banken te zorgen