De Deense rederij Maersk Line heeft opvallend veel uitleg gegeven bij het feit dat ze twee containerschepen laat verschroten in India. Het is immers gevaarlijk dat grote klanten daar aanstoot aan zouden nemen.
De ‘Maersk Georgia’ van 4.824 teu die bijna 19 jaar in de vaart is, lost morgen de laatste containers in Jebel Ali en zal daarna koers zetten naar de sloopstranden van het Indische Alang. De twintig jaar oude ‘Maersk Wyoming’ van 4.565 teu is datzelfde lot beschoren en is nu al op weg naar het Bhavnagar district in Alang om er verschroot te worden.
Dat een rederij panamax-tonnage laat slopen in Zuid-Oost Azië is op zich niets nieuws, maar toen Maersk in februari bekendmaakte schepen in India te willen laten slopen, regende het meteen afkeurende reacties, o.a. van de NGO Shipbreaking Platform.
De sloopstranden in Zuid-Oost Azië hebben terecht een kwalijke reputatie. De lege schepen worden er op volle kracht op het srand gevaren - ‘beachen’ heet dat in het vakjargon - waar ze dan in milieu-onvriendelijke en onveilige omstandigheden door tientallen veelal jonge mannen met relatief weinig materieel worden ontmanteld.
Lobbygroepen pleiten al langer voor een strengere sloop van schepen en vinden dat Maersk Line als grootste containerrederij ter wereld een voorbeeldfunctie heeft. Deze actiegroepen hebben intussen de zwakke plek van de carriers ontdekt en bewerken de grote verladers. Bedrijven als bijvoorbeeld een IKEA hechten veel belang aan duurzaamheid en spreken er hun vervoerders nu ook op aan.
De actiegroepen hebben de zwakke plek van de carriers ontdekt en bewerken nu met succes de grote verladers
Het verklaart meteen waarom Maersk zijn beslissing zo uitvoerig heeft toegelicht. De rederij zegt dat ze de keuze heeft om de onveilige sloopstranden ofwel te negeren, ofwel te investeren in een verbetering in de werk- en woonomstandigheden van de slopers. Maersk stelt voorts dat het gekozen heeft voor de sloopfirma Shree Ram, die gecertificeerd is volgens de regels van de Hong Kong Convention.
De Denen benadrukken dat ze een eigen team op de afbraaksite stationeren om advies te geven en na te gaan of alle internationale regels inzake arbeid en sloop gerespecteerd worden. Er wordt ook met andere rederijen gesproken over duurzame oplossingen voor de sloop van schepen, onder andere met de Japanse redersvereniging JSA.
Het is een mooi staaltje communicatie van Maersk om het beeld van de rederij die de recyclage van zijn schepen uitbesteed aan een dubieuze partner, nu om te vormen tot het imago van 'de helper van de Indische slopers'.