Het ziet er steeds meer naar uit dat het Antwerpse havenbestuur inziet dat het Delwaidedok nog een belangrijke rol moet spelen in de containeroverslag.
Door de verhuizing van MSC naar het Deurganckdok komt er op Rechteroever eind dit jaar zeer veel ruimte vrij. Hoewel de diensten van MSC en Maersk Line op het Verre Oosten al op Linkeroever behandeld worden, blijft het op kaai 730 nog altijd bijzonder druk en ook na de geplande verhuizing van alle trans-Atlantische diensten van 2M en MSC (vanaf 18 april) zal het grootste deel van het dok nog altijd geel kleuren.
Het Saoedische Energy Recovery Systems (ERS) werd in mei vorig jaar voorgesteld als favoriete kandidaat om de volledige zuidkant van het Delwaidedok (150 ha) na het vertrek van alle gele containers in te palmen. Op de grote concessie zou een recyclagefabriek gebouwd worden die plastic afval kan omzetten in ammoniak en kunstmest.
Dat dit aan maritieme zijde een trafiek van slechts 3,5 miljoen aanvoer van afval (met kleine bootjes) en de uitvoer van kunstmest op zo’n 35 schepen per jaar zou vertegenwoordigen, woog niet op tegen de beloofde tewerkstelling (1.500 banen), investeringen (3,7 miljard euro) en de versterking van de petrochemische cluster.
Intussen zijn er steeds meer vragen opgedoken over de financiering en de milieu-effecten, wat de nieuwe raad van bestuur van het Havenbedrijf begin dit jaar deed besluiten om een externe audit te laten uitvoeren door PwC.
Gazet Van Antwerpen laat vandaag de groene politicus Wouter Van Besien aan het woord die beweert dat de havendirectie niet meer in het afvalproject van ERS zou geloven en dat indien het toch gerealiseerd zou worden, het beter op de Opelsite past mits daar een maritieme ontsluiting kan gerealiseerd worden.
Dat het Delwaidedok beter niet kan afgeschreven worden voor containerbehandeling is een kwestie van cijferen
Dat het Delwaidedok beter niet kan afgeschreven worden voor containerbehandeling – ook al zou voorzitter Gianluigi Aponte van MSC dat zeer graag willen en die wens ook ooit eens kenbaar heeft gemaakt – is een kwestie van cijferen. De gecombineerde trafiek van MSC en Maersk Line zal de nieuwe MSC PSA European Terminal (MPET) eigenlijk al meteen grotendeels vullen en ook Antwerp Gateway heeft aan het Deurganckdok tijdelijk even geen uitbreidingsmogelijkheden meer.
Antwerp Gateway werd extra capaciteit beloofd zodra MPET trafiek zou kunnen overhevelen naar de eerste fase van het Saeftinghedok, maar intussen wordt steeds duidelijker dat de geplande deadline daarvoor (2021) veel te optimistisch is. De conclusie is duidelijk: zonder containercapaciteit aan het Delwaidedok kan Antwerpen over een paar jaar geen bijkomende containertrafiek meer aan.
Ook al is de groei in de lijnvaart momenteel niet zo groot en is er in de regio nog capaciteit beschikbaar in Zeebrugge en op de Tweede Maasvlakte, blijven er voor de Scheldehaven kansen liggen om nieuwe diensten of klanten aan te trekken, zoals eerstdaags met de terugkeer van IRISL (naar Antwerp Gateway) wordt bewezen.
Dat er achter de sluizen nog plaats is voor kleinere terminals, wordt overigens al langer bewezen door PSA (Churchill Terminal) en Independent Maritme Terminals, die beide intussen ook al schepen van 3.500 teu behandelen en geconfronteerd worden met schaalvergroting op noordzuid-routes.