Zwendel ontdekt met valse vervoeropdrachten

Oplichters misbruiken de naam van de bekende bedrijven Besix en Strabag Belgium om lading te stelen. Niet alleen de gedupeerde leveranciers verliezen zo geld. Ook de transporteurs kunnen in de problemen komen, waarschuwt loss adjuster Wim Dekeyser.

Meestal doen de oplichters zich voor als vervoerder en verdwijnen ze met de noorderzon als ze een lading hebben opgehaald. Dat is de ‘fake carrier fraud’. Maar nu gaat het om misdadigers die voordoen alsof ze als aankoper voor een bekend bedrijf werken. Ze plaatsen een bestelling bij een leverancier en laten hun goederen in een depot leveren, waarna deze verdwijnen. Dat is ‘fake buyers fraud’.

Nieuwe klant, mooie naam

“Een paar jaar geleden was dat een plaag in het Verenigd Koninkrijk, vorig jaar was een grote Franse distributieketen het slachtoffer van dergelijke fraude en nu zijn het twee Belgische bedrijven: Besix en Strabag Belgium. Vaak is de leverancier opgetogen dat hij een bestelling van zo’n bedrijf krijgt, gaat hij erop in en neemt hij een vervoerder onder de arm om de bestelling te leveren. Omdat het een nieuwe klant is en een mooie naam, aarzelt de leverancier vaak om rappels te sturen wanneer de betaling uitblijft. Zo kan het een tijdje duren voor hij doorheeft dat de leveringsplaats nep is en hij gedupeerd is”, zegt Frederik Dekeyser, van het gelijknamige schaderegelingskantoor.

Verdachte plaats van levering

“Normaal gezien treft de transporteur geen schuld omdat hij gewoon de opdracht uitvoerde die hem gegeven werd. Maar we merken dat sommige leveranciers hen alsnog willen betrekken door bijvoorbeeld te stellen dat de vervoerder had moeten verwittigen dat de plaats van levering er verdacht uitzag”, voegt Dekeyser toe.

“De vervoerder moet eigenlijk altijd oppassen bij de levering en zeker zijn dat ze op de correcte plaats gebeurt. Zeker wanneer de chauffeur wordt opgewacht en men hem vertelt dat hij in een depot achter de hoek moet lossen. Want dan kan hij wel in de problemen komen”, waarschuwt hij nog.

Philippe Van Dooren