Willebroek niet in overname binnenvaartactiviteiten Nedcargo door CCT

Tegen midden juni gaan alle binnenvaartactiviteiten van de Nedcargo-groep over naar CCT Moerdijk. Het gaat om de terminal in Alphen aan den Rijn, drie binnenschepen en Nedcargo Container Barging. Nedcargo Willebroek valt niet onder de overname.

De reden voor de verkoop van de binnenvaartactiviteiten aan CCT Moerdijk is volgens Nedcargo tweeërlei. ”De overname door CCT biedt mooie groeikansen voor de multimodale activiteiten. Anderzijds kan Nedcargo zich focussen op de logistiek en forwarding van voedingsmiddelen, dranken en retailgoederen in de Benelux”, zegt Bert van Grieken, managing director Multimodal bij Nedcargo, die samen met het hele managementteam de overstap maakt naar CCT. In totaal gaat het om 35 mensen.

Alpherium

De overname door CCT omvat de multimodale terminal die Nedcargo ontwikkeld heeft in Alpen aan den Rijn, de drie binnenschepen ‘Gouwenaar 2’, ‘Gouwenaar 3’ en ‘For Ever’ en Nedcargo Container Barging, de bevrachtingspoot. Via het Alpherium verloopt onder meer de export van bierbrouwer Heineken via de havens van Rotterdam en Antwerpen. Nedcargo had plannen om bij het Alpherium een distributiecentrum te bouwen, maar door onenigheid met de gemeente werden ze voorlopig opgeborgen.

“Die activiteiten gaan allemaal naar CCT inclusief de ontwikkelingen op het vlak van nieuwe binnenschepen. Het gaat om een belangrijk deel van de activiteiten van de Nedcargo-groep, maar het grootste deel blijft toch bij de groep. Het gaat om een omzet van nog zo’n 100 miljoen euro. Ook de site in Willebroek inclusief de terminalconcessie langs het Zeekanaal Brussel-Schelde blijft bij Nedcargo”, benadrukt van Grieken. De binnenvaartterminal in Willebroek moet nog ontwikkeld worden, het distributiecentrum is al operationeel.

Nedcargo Container Barging verzorgt containerbinnenvaartdiensten binnen de haven van Rotterdam, en tussen Rotterdam en Antwerpen en verschillende inlandterminals in Nederland.  Vorig jaar werden in totaal 284.000 teu vervoerd.

De activiteiten waarop Nedcargo zich in de toekomst wil focussen zijn mee ontsproten uit de overname van de Belgische voedingsdistributeur Eurobrokers.

CCT Moerdijk

Overnemer CCT Moerdijk beschikt over een multimodale terminal in Moerdijk en biedt er containeroverslag, overslag van breakbulk en general cargo, opslag en shortsea, spoor- en binnenvaartverbindingen. Het shortseanetwerk telt 16 wekelijkse afvaarten naar verschillende havens in het Verenigd Koninkrijk, vier wekelijkse afvaarten naar Noorwegen en wekelijkse verbindingen naar Portugal en Spanje. Via het spoor is de terminal verbonden met bestemmingen in Italië, Duitsland, Hongarije en Nederland zelf. In samenwerking met inlandterminals in Oosterhout en Tilburg biedt CCT binnenvaartdiensten aan naar de zeeterminals in Rotterdam. CCT had tot nu toe geen eigen inlandterminal. In 2017 behandelde de groep 660.000 teu en 1 miljoen ton breakbulk.

“Dankzij deze overname kunnen we CCT laten uitgroeien tot een leidende inland terminal speler op meerdere locaties in Nederland. Het biedt de mogelijkheid om onze klanten nog meer flexibiliteit en duurzame transportoplossingen te bieden”, zegt Luc Smits, managing director van CCT Moerdijk.

Koen Heinen