Webportaal toont last mile spoorinstallaties in België en EU

Railfreightlocations.eu, een webportaal met data over ruim 3.700 private en publieke last mile spoorinstallaties, wordt na een pilot verder ontwikkeld. In België gaat het om data van ruim 50 installaties waarvan de helft in de Antwerpse haven.

Het gebruiksvriendelijke webportaal biedt momenteel informatie over meer dan 3.700 publieke en private spoorkades, intermodale terminals en logistieke centra in Europa. Ook de last mile spoorinstallaties in België en in het bijzonder op de verschillende terminals in de Antwerpse haven, komen ruim aan bod. Per locatie worden onder meer het type installatie, adres, contactgegevens, openingsuren en beschikbare modi gegeven.

Uitgangspunt

Projectpartners HaCon, een onderdeel van Siemens, de spoororganisaties International Rail Freight Business Association, UIRR en UIC, de Duitse intermodale organisatie SGKV en de Zweedse consultant Triona kregen voor de ontwikkeling van de portaalsite de steun van DG Move. Uitgangspunt was het feit dat de Europese spoormarkt de voorbije jaren sterk veranderd is en onder druk staat door de concurrentie van het wegvervoer. Een gemakkelijke en snelle toegang tot informatie over last mile spoorinfrastructuur en spoortoegang moet de planning voor (buitenlandse) verladers en operatoren vergemakkelijken.

Na een succesvolle pilootfase die eind 2015 werd opgestart, wordt de portaalsite verder uitgebreid met informatie over onder meer rangeerstations, onderhoudsdepots en tankinstallaties. Het project moet tegen mei 2019 klaar zijn.

Koen Heinen