Waberer’s moet binnen het jaar van naam veranderen

De Hongaarse transportgroep Waberer’s moet tegen de zomer 2018 van naam veranderen. Oprichter Györgi Waberer, die zijn bedrijf vorig jaar verkocht, verlengt het recht niet om zijn naam te gebruiken. Dat is niet het enige slechte nieuws.

Ondernemer Györgi Waberer kocht ongeveer twintig jaar geleden twee belangrijke Hongaarse transportbedrijven op: Volan Tefu en Hungarocamion. Hij voegde ze samen en kon zijn groep laten uitgroeien tot de grootste vervoerder van volle ladingen van Europa. Vorig jaar verkocht hij de groep aan de private equity Mid Europa Partners, samen met het recht om zijn naam te gebruiken als uithangbord. Dat onderdeel van het contract loopt in de zomer van 2018 af.

György Waberer heeft aan de Budapest Business Journal laten weten dat hij dat recht nadien niet zal verlengen. Dat betekent dat de groep binnen een jaar van naam moet veranderen en dat al het rollend materieel – meer dan 3.500 combinaties – herschilderd moet worden.

Beursintroductie aan lage prijs

Het nieuws komt op een slecht moment omdat Waberer’s aan de vooravond staat van zijn introductie op de beurs van Budapest. Mid European Partners verkoopt 82% van de aandelen aan institutionele beleggers en de rest aan kleinere spelers en particulieren. In totaal zal 27% van de aandelen vrij verhandelbaar zijn. De IPO (Initial Public Offering) gebeurt aan 5.100 forint per aandeel. Dat is de onderste grens van de aangekondigde vork van 5.100 tot 6.300 forint.

Dat betekent dat de groep 14 miljard forint (45 miljoen euro) ter beschikking krijgt om onder andere de voorgenomen acquistitie van de grote Poolse vervoerder Link te realiseren. De prijs van die transactie wordt op 32 miljoen geschat. Veel blijft er dus niet over om verdere overnames te doen of voor een marketingcampagne te voeren voor de naamsverandering.

Risico’s

Volgens beursanalisten is de lage vraagprijs van de aandelen te wijten aan het feit dat de groep en de Oost-Europese transportsector voor een aantal risico’s komen te staan. Zo dreigt de Europese wetgeving strenger te worden, wat hun business model kan aantasten. Ook de vraagtekens rond de Brexit spelen in hun nadeel. Waberer’s is een grote speler in de trafieken tussen het Verenigd Koninkrijk en het Europese vasteland.

De handel van de aandelen op de beurs van Budapest start op 6 juli.

Philippe Van Dooren