Vrachtwagenchauffeurs krijgen onterecht quarantaine-sms: "Surrealisme"

Heel wat vrachtwagenchauffeurs kregen de voorbije maand een sms met de melding dat ze voor twee weken in quarantaine moesten omdat ze uit een rode zone kwamen. “We moeten iedereen melden dat ze dat mogen negeren. Belgisch surrealisme”, zegt Febetra.

Sinds 31 juli is het verplicht om een formulier in te vullen wanneer men op reis is geweest naar het buitenland. Het zogenaamde 'passenger locator form'. Op die manier wil de veiligheidsraad de import van corona tegengaan. Wie terugkomt uit een rode zone, moet twee weken in quarantaine. Ook vrachtwagenchauffeurs ontsnappen niet aan die verplichting. 

“Eerst en vooral is het te gek dat vrachtwagenchauffeurs dat formulier moeten invullen. Iedereen kan vaststellen dat dit een document is voor toeristen. Alle vervoersmiddelen staan aangegeven behalve een vrachtwagen. Op die manier kan men geen onderscheid maken tussen toeristen en vrachtwagenchauffeurs, die een essentiële verplaatsing maken in het kader van beroepsactiviteiten en dus niet in een preventieve quarantaine moeten”, aldus Philippe Degraef van Febetra. 

Belgisch surrealisme

In augustus kregen veel chauffeurs een sms dat ze in quarantaine moesten. "Die chauffeurs kregen ook een code waarmee ze geacht worden zich naar een triagecentrum te begeven om zich te laten testen. We krijgen vooral opmerkingen van buitenlandse chauffeurs en van buitenlandse zusterverenigingen. Zij hebben dan praktische vragen: waar moet die chauffeur in quarantaine? hoelang? Wij moeten hen dan uitleggen dat ze die sms en die code gewoon mogen negeren. Voor wie het Belgische surrealisme niet gewoon is, is dat meteen een hele hap. Uit andere landen bereiken ons geen meldingen van gelijkaardige problemen.”

Volgens Degraef kan het probleem makkelijk opgelost worden. “Als men enkel het woord ‘vrachtwagen’ toevoegt aan het ‘passenger locator form’, is het opgelost. Dan kan men een onderscheid maken tussen toeristen en vrachtwagenchauffeurs.”

Erik De Troyer