Vrachtgemeenschap Brussels Airport volgt de situatie van dag tot dag

De luchtvrachtgemeenschap op Brussels Airport volgt de situatie op de luchthaven op de voet. Het pure vrachtverkeer lijkt stilaan op gang te komen, maar voor de bellycargo moeten noodplannen worden ingeschakeld.

De vrachtvervoerende luchtvaartmaatschappijen op de luchthaven worden vertegenwoordigd door de Air Cargo Managers’ Association of Belgium (ACMAB). Voorzitter Bas van Goch zegt dat de hele cargogemeenschap zwaar is aangeslagen door de gebeurtenissen. “De directe gevolgen voor BRUcargo zijn enorm. Zelfs een week na de aanslagen blijft de luchthaven gesloten voor passagiersverkeer. We zijn ervan overtuigd dat de luchthavendirectie alles in het werk stelt om de situatie weer te normaliseren. De huidige situatie is dat alle getruckte en full-freightervracht normaal opereert, terwijl vracht op passagiersvliegtuigen wordt afgeleid naar andere luchthavens”.

Afwachten geblazen

Volgens Van Goch heeft ACMAB zijn leden de raad gegeven om de beveiligingsregelgeving strikt op te volgen. “Samen met BAFI (de expediteurs) zullen we nagaan waar we nog verbeteringen kunnen aanbrengen. We realiseren ons dat het maanden kan duren alvorens de luchthaven weer op 100% van haar capaciteit zit.”

Bellycargo was in 2015 goed voor een derde van de totale tonnage op Brussels Airport. Afhankelijk van deze capaciteit is onder meer het bedrijf Adelantex, gespecialiseerd in luchtvrachtgebonden logistiek van perishables. Adelantex zette met Brussels Airlines onder meer het product ‘fresh-to-shelf’ op, voor de afhandeling en Europese distributie van perishables. Deze worden door de passagierstoestellen van Brussels Airlines northbound meegenomen vanuit Afrika.

“In zekere mate proberen we deze lading vanuit Zürich en Frankfurt, waar deze toestellen naar zijn omgeleid, naar onze hub in Brussel te trucken”, zegt Business Manager Frank Van Gelder. Adelantex werkt ook samen met DHL, dat afgelopen weekend nog voor Amsterdam heeft gekozen. “Momenteel kunnen we alleen maar wachten tot de situatie weer normaal is”, aldus Van Gelder.

DHL zegt dat zijn operaties ondertussen weer volledig normaal verlopen.