Vos Logistics en Scania testen Ecocombi XL in Zweden

Vos Logistics is in Zweden gestart met een eerste test in samenwerking met Scania. De EcoCombi XL is een combinatie die uit een trekker met twee megatrailers van elk 13,6 meter lang bestaat. De proef past in een duurzaamheidsstrategie.

In Zweden waar ecocombi’s van 25,25 meter lang gemeengoed zijn, zelfs op snelwegen binnen de agglomeraties, zijn al vaker tests opgezet met nog langere combinaties.

Vos Logistics voert de nieuwe proef uit in samenwerking met Scania en lokale partners. De Zweedse autoriteiten hebben de proef toegelaten, omdat ze past binnen de inspanningen om ‘schone’ en efficiënte transportoplossingen uit te werken. “De introductie van de EcoCombi XL sluit naadloos aan bij de duurzaamheidsdoelstellingen van de initiatiefnemers”, aldus Jan van Tilburg, project manager bij Vos Logistics, die ook achter het initiatief zit.

32 meter lang

“Om eventuele obstakels te voorkomen heb ik de EcoCombi XL gevolgd op zijn eerste trip van Stockholm naar Malmö. Ik was blij verrast over het succesvolle verloop van de reis en geloof sterk dat dit concept is op te schalen in Zweden en andere Europese landen”, aldus van Tilburg.

Volgens hem biedt deze combinatie, met een totale lengte van 32 meter, verschillende voordelen. Het dubbele volume zorgt voor efficiënt transport en een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot. Het gebruik van twee identieke trailers zorgt verder voor maximale flexibiliteit omdat er geen effect is op bestaande laad- en losprocedures.

Gedurende de testfase zal de EcoCombi XL worden ingezet op geselecteerde wegen in Zweden. “Vos Logistics heeft de ambitie om deze nieuwe transportoplossing verder uit te rollen in Zweden en andere Europese landen”, aldus van Tilburg.

Internationale inzet

Of Ecocombi’s XL op korte of zelfs middellange termijn ook buiten Zweden mogen rijden – zeker in grensoverschrijdend verkeer – is zeer de vraag. Maar inmiddels heeft Vos Logistics wel de inzet getest van ‘klassieke’ ecocombi’s tussen Nederland en Zweden via de ferry (foto 2).

In augustus afgelopen zomer heeft het bedrijf een test uitgevoerd. Het was de allereerste keer dat een Ecocombi per veerboot werd vervoerd. Of de test inmiddels is herhaald, zegt het bedrijf echter niet.