Vlaanderen verhoogt tarieven kilometerheffing ondanks protest

Vlaanderen zal effectief op 1 juli de tarieven van de kilometerheffing fors verhogen. De tarieven zijn in het Staatsblad verschenen. Febetra had er nochtans bij de Vlaamse regering op aangedrongen om dat in deze moeilijke coronatijden niet te doen.

De nieuwe tarieven gaan op 1 juli in. Voor de meeste gebruikte vrachtwagens (boven de 32 ton) stijgen ze met 16%. Vandaag betaalt men, voor een Euro6 vrachtwagen, 0,135 euro per kilometer. Vanaf 1 juli betaalt men in Vlaanderen 0,157 euro per kilometer. Voor een Euro4-truck stijgt het tarief van 0,157 naar 0,180 euro.

Febetradirecteur Philippe Degraef, had de regering gevraagd om af te zien van de verhoging, omdat de sector “door de coronacrisis in de touwen hangt”. Maar hij kreeg geen gehoor: “De vervoerders krijgen een verhoging met zomaar eventjes 16% door de maag gesplitst. Onaanvaardbaar! Dit is een platte belastingverhoging. Dat is totaal onaanvaardbaar!”

“Wij hebben onmiddellijk premier Jan Jambon en minister van Financiën Matthias Diependaele (beide N-VA, red.) aangeschreven om te protesteren en hen erop te wijzen dat de sector in grote moeilijkheden verkeert door de mokerslag van de coronacrisis”, zegt hij.

Moeilijker om door te rekenen

Volgens hem zal er wel degelijk een grote impact zijn. “Ik vrees dat veel vervoerders de verhoging niet zullen kunnen doorrekenen. Midden in het jaar de transportprijzen aanpassen, is altijd moeilijk. De Vlaamse regering had minstens tot 1 januari kunnen wachten. Dan had de verhoging meegenomen kunnen worden in de jaarlijkse onderhandelingen met de verladers.”

Welke acties de sector zal ondernemen, kan Degraef niet zeggen. “Een betoging met vrachtwagens in de straten van Brussel is geen essentiële verplaatsing”, klinkt het fijntjes. “Dinsdag is er een virtuele raad van bestuur. Wij zullen eventuele stappen of acties dan bespreken.”

Philippe Van Dooren