Vijf Vlaamse bedrijven halen Lean & Green CO2-doelstellingen

Vijf Vlaamse bedrijven hebben zopas een Lean and Green ‘Star’ gekregen. Gilbert De Clercq, Van de Poel, Contraload, Remitrans en VDAB hebben hun doel gehaald en hun CO2-emissies effectief met 20% verminderd.

Voor de eerste keer reikten de logistieke clusters VIL, Logistics in Wallonia, het Nederlandse Connekt en de Cluster for Logistics Luxembourg, samen hun Lean & Green Awards en Stars uit aan bedrijven die hun CO2-uitstoot verminderen. Dat gebeurde vorige week tijdens een gezamenlijk congres georganiseerd met het Secretariaat-Generaal van de Benelux. Onder Belgisch voorzitterschap viert de Benelux dit jaar zijn 60-jarige bestaan met focus op vergroening.

Sinds 2008 hebben al 475 ondernemingen uit de Benelux-landen zich ertoe verbonden hun CO2-uitstoot terug te dringen in het kader van het Lean & Green-programma. Dit heeft als doel om de CO2-uitstoot als gevolg van logistieke activiteiten te verminderen met minstens 20% in vijf jaar. Lean & Green werd tien jaar geleden in Nederland door Connekt gelanceerd en is intussen actief in acht Europese landen.

Bedrijven krijgen een award als hun plan van aanpak wordt goedgekeurd, na een intensieve audit door een wetenschappelijke instelling. Als een bedrijf er effectief in slaagt om de doelstellingen te halen, krijgt het een Lean & Green Star. In aanwezigheid van de Belgische Mobiliteitsminister François Bellot en de Luxemburgse staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling en Infrastructuur Camile  Gira kregen vijf Vlaamse bedrijven hun ster: Gilbert De Clercq, Van de Poel, Contraload, Remitrans en VDAB. Ook twee Waalse bedrijven – Garsou Angenot en Liege Airport – slaagden in deze moeilijke opdracht.

Twaalf awards

Ook twaalf bedrijven kregen een Lean & Green Award: SnackFood PocoLoco, Kaneka Belgium, Ahlers Belgium, Gosselin Logistics, JAS Forwarding Worldwide Belgium, Embassy Freight Services Europe, KAMD, De Brouwer-Van Caudenberg, Transports Louwyck, Kronospan, WebTaxi en Luxport Group.

Volgens minister Bellot verdienen al deze bedrijven een pluim voor hun inspanningen. “Alle mobiliteitsstudies wijzen uit dat de komende jaren de mobiliteitsvraag zal blijven stijgen, zowel op het vlak van het personenvervoer als het goederenvervoer. Deze toename moet op een duurzame wijze opgevangen worden. Daarom is het engagement van deze bedrijven zo belangrijk,” stelt hij.

Philippe Van Dooren