Versoepeling rij- en rusttijden verlengd tot eind maart

De versoepeling van de rij- en rusttijden voor truckchauffeurs is verlengd tot eind deze maand. De versoepeling is beperkt tot specifieke transporten. De wekelijkse rijtijd is verhoogd van 56 naar 60 uur en de tweewekelijkse van 90 naar 96 uur.

Vorig weekend meldden we al dat er een tijdelijke versoepeling was goedgekeurd voor de verplichte rij- en rusttijden van truckchauffeurs. De overheid stelde een versoepeling in voor chauffeurs actief in het vervoer van voeding, geneesmiddelen en andere levensnoodzakelijke middelen naar de winkels en apotheken. De sector reageerde toen positief, maar pleitte meteen voor een langere looptijd van de versoepeling.

Die verlenging is nu toegestaan tot eind maart. De maatregel is wel nadrukkelijk voorbehouden voor transport van voeding, geneesmiddelen en andere levensnoodzakelijke middelen. Daarmee probeert de overheid ook te reageren op het aanhoudende hamsteren, dat vandaag (dinsdag) nog vanuit de retail werd gesignaleerd. 

De versoepeling is nu wel concreter omschreven en geplafonneerd. "De Europese Commissie wil omwille van de verkeersveiligheid geen ongelimiteerd aantal uren aanvaarden", klinkt het. 

De wekelijkse rijtijd is verhoogd van 56 naar 60 uur en de tweewekelijkse rijtijd van 90 naar 96 uur. Daar komt de mogelijkheid bij om de wekelijkse rusttijd uit te stellen. De tijdelijke verlenging geldt tot eind maart.

De truckers moeten de reden voor de afwijking van de normaal geldende limieten vermelden op de print-outs of de achterkant van de tachograafschijf. 

Bart Timperman