Vanaf 3 juni acties mogelijk in Frans wegvervoer

De Franse vakbond FO Transports roept de vrachtwagenchauffeurs op om zich vanaf 3 juni ‘s avonds te mobiliseren. Ze wil dat de regering de loonovereenkomst die in oktober werd afgesloten, uitvoert. Blokkades zijn niet uitgesloten.

Volgens Force ouvrière leeft de Franse Staat het akkoord van 4 oktober 2017 niet na. Toen hadden werknemers en werkgevers in de transportsector afgesproken dat de lonen en verschillende bonussen die de sectorale cao verzekert, gewaarborgd blijven. Dat akkoord kwam er nadat de Franse regering besliste om bedrijfs-cao’s meer belang te geven. De bonden wilden voorkomen dat de vergoeding voor nachtarbeid, feestdagen en zondagen, de dertiende maand voor bepaalde activiteiten, enzovoort in het gedrang zouden komen.

Morrelen

De regering heeft het akkoord nog niet geformaliseerd, zodat FO Transports vreest dat transportfirma's op eigen houtje aan de bedrijfs-cao’s beginnen te morrelen.

De bond maakt zich ook zorgen om het Mobiliteitspakket van de Europese Commissie, dat onder andere cabotage veel vrijer maakt en de rij- en rusttijden wijzigt.

Patrice Clos, secretaris-generaal van de vakbond, roept de truckchauffeurs om zich vanaf zondag 3 juni om 22.00 uur te mobiliseren. Aan het persagentschap AFP zei hij dat verschillende actievormen worden overwogen. “Het kan gaan om stakingsposten op de werkplek of om blokkades." Meer is voorlopig niet geweten.

Philippe Van Dooren