Vakantierijverbod voor trucks opgeheven in meerdere Duitse deelstaten

Vanwege de coronacrisis wordt in juli en augustus het rijverbod voor vrachtwagens in grote delen van Duitsland opgeschort. Normaal gezien geldt dat verbod op zaterdag tussen 7.00 uur en 20.00 uur op drukke snel- en hoofdwegen.

Het rijverbod op zaterdag geldt tijdens de vakantiemaanden voor vrachtwagens boven de 7,5 ton. Het moet het verkeer voor de vakantiegangers vlotter laten verlopen. Vanwege de coronacrisis besliste het Duitse ministerie van Verkeer om verschillende uitzonderingen toe te laten. Het benadrukt hiermee het bijzondere belang van het leveringsverkeer. Volgens de federale regering mogen de Länder (deelstaten) eigen regels hanteren om bottlenecks in de logistieke processen te voorkomen.

Verschillende deelstaten hebben tijdens de crisis het rijverbod op zon- en feestdagen opgeschort. Zij beslisten onlangs dat ze de maatregel niet alleen tijdens de vakantie verlengen, maar ook uitbreiden naar de zaterdagen.

Volgens een overzicht van het Federaal Bureau voor het Goederenvervoer (BAG) is dat het geval in  Noordrijn-Westfalen, Mecklenburg-Vorpommern, Nedersaksen, Sleeswijk-Holstein, Saksen-Anhalt, Thüringen en Baden-Württemberg. Alleen in deze deelstaten mogen de vrachtwagens tijdens de vakantieweekenden de klok rond rijden.

In de andere deelstaten mogen de vrachtwagens op talrijke routes op zaterdag alleen tussen 20.00 uur en middernacht rijden. Nadien geldt het zondagse rijverbod van 0.00 uur tot 22.00 uur. Maar ook hierop gelden uitzonderingen. De deelstaten Brandenburg, Bremen, Hamburg, Mecklenburg-Vorpommern, Nedersaksen, Noordrijn-Westfalen, Rijnland-Palts, Sleeswijk-Holstein, Saksen-Anhalt, Saksen en Thüringen hebben opnieuw tijdelijke vrijstellingen verleend.

De situatie is dus vrij onoverzichtelijk. Op de site van BAG vindt u meer informatie over de uitzonderingsmaatregelen.

Philippe Van Dooren